Det säger Bengt Liljedahl, konstruktör och uppfinnare som tillverkar specialverktyg till bland annat bygg- och målarbranschen. Hans borstverktyg har Målarnas skrivit om tidigare; Ett verktyg som monteras på en standard borrmaskin och där två roterande borstar med lagom avstånd för en lockläkt borstar trärent inför ommålning. Sätt verktyget på var sida läkten, dra upp eller nedåt och nylonborsten med inbakade slipkorn ger en ren och lätt ruggad yta.

– En stålborste hade plattat till träfibrerna och gett en alldeles för blank yta. De här borsten formas och följer ytan, en träfasad är ju inte jämn, och har slipkorn även på sidan så att du tar bort färg också på läktens sidor, säger Bengt Liljedahl.

Främst är förstås behovet när du går från slamfärg till annan typ av fasadfärg och behöver ha trärent. Du gör 50 kvadratmeter per timma om du målar slam-slam och 10-20 kvadratmeter i timmen slam – akrylatfärg, hävdar uppfinnaren.

Du gör 50 kvadratmeter per timma om du målar slam-slam och 10-20 kvadratmeter i timmen slam – akrylatfärg

Bengt Liljedahl

Men i hörn, skrymslen och läktkant kan det bli svårt att komma åt ändå, och därför uppfann Bengt Rotorhead som passar både direkt på borrmaskinen och på hans egna förlängare till borstverktyget. I princip förlänger du ut en borrchuck från maskinen som klarar alla roterande verktyg. Med en liten rundslip klaras innerhörnen på lockläkten och du kan stå en bit ifrån.

– Kör du lite snabbt förbi så tar du bort färgen och lämnar träet opåverkat. Sedan är det ju en borrchuck som klarar alla snurrande verktyg så användningsområdena kan ju vara många, säger Bengt Liljedahl.

Förlängaren känns som det bästa alternativet, men även med Rotorhead direkt på borrmaskinen finns fördelar menar Bengt.

– Jag har pratat med en målare som jobbade på ställning utomhus och där behövde han hela tiden de där extra 25-30 centimetrarna som Rotorhead ger; Ställningen var som så ofta byggd en bit från fasaden och utan den hade han fått sträcka på sig.

Rotorhead har snabbfästen och passar till alla borrmaskiner med standardmått (43 mm) i infästningen.

Borstverktyget var Målarnas tidigt ute med att skriva om. Den finns numera hos grossist och används i dag av allt fler målare.

Bengts ideér har fått sin plats hos både målarskrået och privatpersoner och säljs i dag hos grossist (läs Alfort) eller på egna hemsidan (powerpress.se). Där finns också filmklipp på hans verktyg ”in action”.

– Det är oerhört kämpigt att gå från idé till färdig produkt. Inte minst när det gäller papper och patent, men desto roligare när det är klart och man är nöjd.