Vissa hantverkare vet att vara försiktiga med nymålade väggar och tak, andra studsar som pingisbollar mellan väggarna eller lämnar svarta fingrar runt installationerna.

”Nån skall fixa skadorna. Det får målaren fixa”, säger platschefen.

Det är då målerifirmorna plockar fram det vassaste de har, eller? 

Det är målarna som fixar att bättra svåra skador mitt i släpljus. De målare som har tålamod med besiktningsmän som petar i friställen bakom radiatorer och säger ”fixa!”. 

Målerifirmornas guldmålare skulle jag säga. Skickliga hantverkare, ofta med väldigt lång arbetslivserfarenhet som kan det här.

Tyvärr konkurrerar komparna inte med ackordslagen lönemässigt.

Inte alla, men väldigt många trivs med att fixa det sista före slutbesiktningen.

Vi skall lyssna på Patric Lundgren, målaren som jobbat med kompletteringsmålning de senaste åren i nyproduktionen. Och hur ser hans bakgrund ut?

1985 gick Patric på St. Eriks målarplugg i Stockholm. Efter en lite sur inledning med knölig arbetsgivare fick Patric som lärling hjälp av Målarettan med ny arbetsgivare.

Tre år försvann i pröva-på i annan verksamhet, men sen tillbaks på Kungsfiskaren bygg för att till sist göra sitt gesällprov i Bagarmossen1990. 

”Nu kör vi”, tänkte Patric och pang var nittiotalskrisen över oss alla som var med om den. Många hade jobb om somrarna men vintern fick man stämpla.

Framåt -97 var Patric på Vega måleri ett tag. En kompis försökte ragga över honom till en annan firma och då blev det Gamla Kumlins.

Patric talar om Kumlins stora julfester och skidresor som all personal bjöds på under den tiden. En rolig tid att varit med om, säger Patric.

Patric säger att han fått mycket hjälp av Målarettan under åren, och skickar en hälsning till tidigare ombudsmannen Jan-Erik Wigren som löst ett och annat lönekrav till Patric.

Arbetsmiljöproblem som Patric kommit med har avdelningen kunnat hjälpa till med på liknande sätt.

Numera bor Patric i Riala utanför Stockholm och pendlar in som många andra till Timblads olika arbetsplatser. 

Ifrån ackordsjobbare då till nu lite senare i arbetslivet komp. Passar iallafall Patric bra som trivs väldigt bra med jobbet och firman. 

”Men vad gör du på fritiden då?”, undrar jag som frågar mycket.

Patric är förbundsfunktionär i Svenska handbollsförbundet och reser runt för att hjälpa i första hand handbollstjejerna.

Vid sidan om det finns en båt och ett hus som det fixas med.

Robert Ask, förtroendevald i Målarettan.