Lackerare kan få problem med till exempel allergier och astma eftersom de exponeras för kemiska produkter som härdplaster, organiska lösningsmedel och isocyanater.

Gravid målare

Målare och lackerare med barn – så får du ihop livspusslet

Gravid och målare – så funkar det

Så funkar det

Obekväma arbetsställningar, tunga lyft och vibrationer genom maskiner och verktyg kan i förlängningen leda till arbetssjukdomar.

Nu underlättas arbetsmiljöarbetet i lackeringsbranschen av ett samlat material på www.prevent.se/lackerare

Materialet har tagits fram av arbetsmiljöorganisationen Prevent tillsammans med fackförbunden Målarna och IF Metall samt arbetsgivareorganisationen Motorbranschens Arbetsgivareförbund.

Det känns väldigt bra att vi tagit fram en broschyr för gravida och ammande, för det har saknats.

Linda-Li Käld, ombudsman Målarna

På webbsidan finns bland annat sex filmer om lackerarnas arbetsmiljö.

Den första filmen handlar om de medicinska kontroller som ska göras och tjänstbarhetsintyget som behövs innan lackeraren börjar jobba och som sedan ska följas upp.

Övriga filmer handlar exempelvis om personlig skyddsutrustning för olika moment, vikten av introduktion så jobbet kan utföras korrekt och säkert, härdplaster, ventilation, vibrationer, damm och ergonomi. Till varje film finns diskussionsfrågor.  

På sidan finns också faktamaterial att ladda ner, checklistor och en affisch om skyddsutrustning. Där finns en ny broschyr för gravida och ammande i lackeringsbranschen.  

— Det känns väldigt bra att vi tagit fram en broschyr för gravida och ammande, för det har saknats, säger Linda-Li Käld.

Sedan tidigare finns en samlingssida för arbetsmiljön inom måleri på prevent.se