Arbetsgivaren ansvarar för att arbeta förebyggande mot belastningsskador. Ändå är denna typ av skador en av de vanligaste orsakerna till sjukskrivning i Sverige.

Skadorna, som kan få långvariga konsekvenser, beror ofta på att man gör tunga lyft på felaktiga sätt, eller att arbetet är ensidigt och repetitivt.

En person i gul tröja och hjälm som sprutmålar ett tak.

Faror i målaryrket

Belastnings­skador: Nu ska målares arbetsmiljö inspekteras

Nyheter

För att motverka den skadliga trenden har Prevent nu tagit fram Ergonomihjälpen – ett onlineverktyg som ska hjälpa arbetsgivare att förebygga belastningsskador på arbetsplatsen.

Tanken med verktyget är att öka kunskapen om ergonomi och arbetsrelaterade muskel- och ledbesvär.

Sajten, som är framtagen i samverkan mellan arbetsmarknadens parter, erbjuder även praktiska verktyg såsom checklistor, instruktionsfilmer och utbildningsmaterial.

– Vårt mål är att Ergonomihjälpen ska ge inspiration och kunskap, och stötta arbetsgivare att börja jobba med ergonomi på arbetsplatsen. Att webbplatsen är framtagen av arbetsgivare och fackförbund tillsammans gör att vi har kunnat ta fram ett innehåll som är speciellt anpassat till de behov som finns ute på arbetsplatserna, säger Prevents projektledare Ann Appelberg i ett pressmeddelande.

Klicka här för att komma till Ergonomihjälpen

Om Prevent

Prevent är en ideell orgisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. Organisationens syfte är att förmedla kunskap som hjälper företag att förbättra arbetsmiljön.