I osäkra tider med oro på arbetsmarknaden ökar också risken för att fler ska må dåligt på jobbet.

Svartvit bild på en person i profil i regn

Psykisk ohälsa: ”Många gånger tar arbets­giv­ar­en inte hänsyn”

Reportage

Byggnads har i samarbete med en expertgrupp från Karolinska Institutet tagit fram informationsmaterial till medlemmar och förtroendevalda, samt utbildat sitt medlemscenter i att kunna svara och ge råd i frågor som rör psykisk hälsa.

Byggnads tre punkter för bättre psykisk hälsa i byggbranschen:

  1. Våga fråga. Ju tidigare en kollega får hjälp desto bättre. En första kontakt börjar med en enkel fråga som: ”Det var länge sedan du skrattade, hur är det med dig, på riktigt?”
  2. Ta hjälp om det behövs. Företagshälsan kan hjälpa till att slussa vidare och bedöma om det behövs vård. Arbetsgivaren har ett ansvar.
  3. Ställ krav på arbetsgivaren. På samma sätt som det ska finnas rutiner för skyddsräcken har man också ett ansvar att se till att alla anställda mår bra på jobbet. Handlingsplan och beredskap ska finnas.

Till dig som inte mår bra:

Om du mår dåligt ska du inte hålla det för dig själv, utan då behöver du söka hjälp.

Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Om det är något på jobbet som får dig att må dåligt kan du prata med en kollega eller ett skyddombud.

Mental ohälsa är vanligt, och ingenting att skämmas över. Du kan känna dig ensam och utanför i din situation, men i själva verket är det många som har tänkt och känt som du. Du är inte ensam.

Vem ska jag prata med?

Du kan prata med en person som jobbar inom vården, eller med någon du känner. Det går också att kontakta någon i en telefon- eller chattjour. Där finns personer som är vana vid att lyssna och som kan ge råd och stöd i hur du kan komma vidare och börja må bättre.

Du kan vara helt anonym när du ringer.

Du kan till exempel kontakta:

  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
  • Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
  • Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
  • Jourhavande präst nås via 112.
  • Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.

Källa: 1177.se