Det är väl sisådär 8-10 år sedan de gamla tunga ”girafferna”, som sett likadana ut sedan Hedenhös tid, fick ett rejält ansiktslyft.

Flex och Mirka var tidigt ute med sina ergonomiska lättviktsmodeller med tillhörande dammsugare som faktiskt funkade som utlovat.

Sedan dess har övriga märken hakat på. 

Utvecklingen har gått snabbt och varit efterlängtad hos målare, och nu visar Festool att det fortfarande går att förbättra en hel del.

På deras nya Planex LHS 2 finns flera smarta nyheter varav två sticker ut lite extra; Planex 2 har en inbyggd LED-strip runt sliphuvudet för att lättare se ojämnheter medan du slipar.

Du slipper tiden för efterbearbetning med släpljus för att leta missar och slipspår. 

Ljuset är inbyggt för att inte blända, och är inbyggt bakom dammsäker kapsling och regleras med en knapp på maskinen eller via Bluetooth och Festools Workapp där du styr och dimrar ljuset efter behov via mobilen.

LED-ljuset kan också ställas att följa slipens av- och på funktion.

Bild på giraffen

En annan nyhet med Planex 2 är reglerbar sugeffekt mot vägg och tak; Maskinen använder hålade slippapper och vid fullt drag bär maskinen sin egen vikt.

Bild på giraffen mot ett tak

Festools nya giraffslip har höjt ribban både ett och två snäpp rent tekniskt. Med inbyggt LED-ljus som kan regleras i styrka ska det bli lättare att se ojämnheter när du slipar.

En annan innovativ lösning är ett enkelt vred som steglöst skiftar sugeffekten; Vid takjobb kan du få kraftigare sug vilket gör att maskinen delvis ”suger fast” i taket och i princip bär sig själv rent viktmässigt.

En ”vacuum support effect” kallar tyskarna det, då hela slipskivan öppnas för dammsug via hålade slip-papper. Du klarar lätt att hålla giraffen med en hand.

Nu krävs ju en näve till för att styra det hela, men tanken med lätt tycker vi om – och att själv kunna reglera sugeffekten mot ytan är ett innovativt lyft.

Slipen är excentrisk i 4 mm:s intervall med en borstlös motor. Den väger 4 kilo utan förlängare, och kan svänga 360 grader.

Med en klickfunktion monterar du så många förlängare du behöver, men Festool rekommenderar inte mer än två för att bibehålla utlovad sugeffekt.

I appen finns en del andra finesser som körtid, temperatur, push-notiser vid fel och manualer till Planex 2 som släpps i oktober och beskrivs som ”lite dyrare” jämfört med Festools övriga modeller.