Det säger Nawar Toma, VD på Guardio som Målarnas skrivit om tidigare.

Då var de först ut med en skyddshjälm utrustad med MIPS, Multi-directional Impact Protection system; Ett svenskt patent som innebär extra skydd för hjärnan mot farliga rotationsrörelser vid slag eller fall.

Tekniken används sedan länge i hjälmar för cykling, ridning, utförsåkning med mera.

Nu uppgraderas Guardios MIPS-hjälm på flera sätt: 

En digital enhet, ett chip, har byggts in i hjälmen. Chipet är batterifritt och via mobilen kan du programmera och lagra viktig information om dig.

– Om olyckan händer är det viktigt att snabbt kunna ge rätt information till ambulans och räddningstjänst, säger Christian Connolly på twICEme som utvecklat chipet.

Räddningspersonal scannar chipet på uppgifter om allergier, mediciner, kroniska sjukdomar och kontaktuppgifter till närstående.

Du väljer själv vad som ska ingå i informationen och ett enkelt säkerhetssystem gör att inte vem som helst kan läsa ”din” information.

Tekniken finns inom militär och sjukvård i dag.

Nawar Tom med MIPS-hjälmen på sig

Det finns mycket skyddsteknik som är självklar i vardag och fritid. Men varför finns den inte på byggarbetsplatsen, undrar Nawar Toma, VD på Guardio som nu uppdaterar sin bygghjälm ytterligare ett snäpp.

Nawar Tom hållandes MIPS-hjälmen

Det finns mycket skyddsteknik som är självklar i vardag och fritid. Men varför finns den inte på byggarbetsplatsen, undrar Nawar Toma, VD på Guardio som nu uppdaterar sin bygghjälm ytterligare ett snäpp.

Hjälmens hörselkåpor har också uppgraderats; I modellen Auris ingår aktiv brusreducering i hörselkåporna.

Det innebär ett förfinat system där den skadande ljudvågen analyseras och möts av en ”spärrande” ljudvåg. Allt på en microsekund.

Skydden är också utvecklade och färdiga för IoT-lösningar. Exempelvis finns i dag olika datasystem som kan hålla reda på var du, material och olika truckar eller maskiner befinner sig.

Via hjälmens kåpor kan du styras bort från faror eller till material. En form av övervakning som är tänkt för en säkrare och mer tidseffektiv arbetsplats, men som förstås har en del integritetsproblematik.

Hjälmen och kåporna släpps under året.