– Jag säger att det är 100 procent arbetsgivarens fel. Det fanns sele men de visade inte var fästpunkterna för säkerhetslinan fanns. Jag gör mitt jobb och skottar samtidigt som jag letar efter fästpunkterna på ett tak med en halvmeter snö. Då händer olyckan. Är det mitt fel?, säger Mustafa Alahmad.

Målarnas facktidning har berättat tidigare om olyckan som ledde till att Mustafa Alahmad låg nedsövd i elva dygn. Han vårdades i tre månader för svåra skallskador, skador i ryggen och foten. Han genomgick flera operationer bland annat togs en bit av skallbenet loss för att minska trycket och ryggen stabiliserades med skruvar.

– Jag ska operera ryggen igen nästa år, säger Mustafa Alahmad och berättar att han idag mår ganska bra men inte är helt återställd.

– Ibland har jag väldigt ont men har tabletter jag kan ta.

Chefen lade upp bild i sluten grupp

Olyckan har utretts av facket, Arbetsmiljöverket och Polisen. Medan Arbetsmiljöverket lagt ned sin utredning och nöjt sig med företagets dokumentation hur en liknande olycka ska undvikas framöver så utreder Polisen fortfarande ett eventuellt arbetsmiljöbrott.

– Jag tycker det är jättekonstigt att Arbetsmiljöverket lagt ner utan att ens prata med mig. Det känns orättvist.

De lokala förhandlingarna mellan facket och arbetsgivaren slutade i oenighet och nu pågår centrala förhandlingar. Målareförbundet anser att arbetsgivaren inte har uppfyllt kraven i arbetsmiljöavtalet.

– Vi hävdar att det inte räcker att arbetsgivaren lägger fram skyddsutrustning de måste också instruera hur den ska användas och fästas, säger Kim Berglund, ombudsman och regionalt skyddsombud i avdelning 5, och fortsätter:

– Det är vid firman de skottat så arbetsgivaren har gått in och ut, sagt bra jobbat, lagt upp bild i en sluten grupp där det syns att de inte är fästade men ändå inte gjort något åt det.

”Känns orättvist om jag behöver byta yrke”

Om parterna inte blir överens kommer Målareförbundet rådgöra med LO-TCO rättsskydd om att ta ärendet vidare till Arbetsdomstolen.

Mustafa Alahmad har ett möte inplanerat med sjukhuset, Försäkringskassan och arbetsgivaren. Hans förhoppning är att snart kunna börja jobba 25 procent och slutföra sin utbildning till målare.

– Jag har tappat delar av min kropp tagit bort skallben och i min rygg sitter skruvar. Jag var nära att dö men nu är jag tillbaka och vill nå mitt mål för att ha hopp att leva igen, säger Mustafa Alahmad och fortsätter

– Min dröm här i Sverige är att bli målare. Jag har jobbat 3 år med låg lön som lärling och nu är det kort tid kvar tills jag är utlärd, det känns orättvist om jag behöver byta yrke.

Mustafa Alahmad

– Jag var nära att dö men nu är jag tillbaka och vill nå mitt mål för att ha hopp att leva igen, säger Mustafa Alahmad.

Mustafa Alahmad i sjukhussängen med en skada på huvudet

Tre månader vårdades Mustafa Alahmad på sjukhus för svåra skallskador och ryggskador.