Josefin Johansson var förtroendevald i avdelning 5 och låg bland annat bakom motionen om ett kvinnligt nätverk. För fem och ett halvt år sedan började hon jobba som Ungsekreterare på LO och senaste halvåret har hon varit organiseringsombudsman där.

– Det känns superkul och spännande att komma hem till organisationen som ”födde” mig men också att få genomföra kongress under 2023 samt få en vardag med min sambo och närmare till familjen igen.

Rollen inte helt klar ännu

Vad arbetet som extra resurs i region 3 kommer att innebära för arbetsuppgifter är inte helt tydligt än, arbetsuppgifterna kommer fördelas när hon börjar den 1 februari.

– Som kongressgeneral har jag det övergripande ansvaret för att alla delar hänger ihop sen ska inte jag göra allt. Jag är som projektledare och så finns det en grupp som jobbar med olika delar inför kongressen.

Josefin Johansson
Josefin Johansson var förtroendevald i avdelning 5 och låg bland annat bakom motionen om ett kvinnligt nätverk. För fem och ett halvt år sedan började hon jobba som Ungsekreterare på LO och senaste halvåret har hon varit organiseringsombudsman där.

Det är upphandlingar kring teknik, mötessystem, inramningarna och teman som ska sättas.

I arbetet med kongressen kommer hon ha god nytta av att tidigare gjort många Ungforum både digitalt och fysiskt.

– Mina erfarenheter av att göra event gör att jag känner mig trygg i arbetet att göra en bra kongress.

Är stolt över Mira-nätverket

Hon har genom åren haft koll på sitt förbund och reflekterar över en del förändringar som skett.

– Det är häftigt med den förflyttning som skett på kvinnosidan. Bara här i femman när vi ska ha styrelsemöte känner jag wow jag kommer inte vara själv utan vi är tre tjejer, säger Josefin Johansson.

Målarna är ett litet förbund och vi är starka på vårt sätt, men vi behöver organisera och samarbeta med LO och andra förbund för att bli ännu starkare.

Josefin Johansson

Hon tycker Mira-nätverket vävts in i förbundet på ett mycket bra sätt och är stolt över de tjejer som gjort hela jobbet och gjort det så bra.

– Att arbetslivskriminaliteten ökar, och även i måleribranschen är en utmaning. Det har jag inte stött på tidigare men jag har förstått att den krupit hitåt också i Norr- och Västerbotten.

Behöver samarbeta med andra förbund

Bland de erfarenheter hon tar med sig från LO när hon nu kommer tillbaka till arbetet i Målareförbundet är det viktiga med bredare organisering.

– Att jobba tvärfackligt och se värdet i det tar jag med mig. Målarna är ett litet förbund och vi är starka på vårt sätt, men vi behöver organisera och samarbeta med LO och andra förbund för att bli ännu starkare.

Även nya på jobbet:

  • Johan Redén, ombudsman i Målarettan, går in som ombudsman på förbundskontoret under tiden som Linda-Li Käld är föräldraledig.
  • Tina Löfgren har anställts som vikarierande ombudsman i Målarettan fram till och med slutet av augusti.
  • Carina Challis ledningsassistent på förbundskontoret slutar inom kort för att börja hos LO:s nya chefekonom.