WorldSkills Sweden har i ett pressmeddelande meddelat:

”WorldSkills Sweden samt våra internationella organisationers uppdrag är att lyfta den yrkesskicklighet som bidrar till vår ekonomiska tillväxt och framgång.

Rysslands agerande i Ukraina syftar till att destabilisera utbildningen och försörjningen i en suverän stat. Vi hoppas på omedelbar fred. Utbildning, kompetensutveckling och ekonomiskt välstånd kan inte uppnås utan fred”.

Polen accepterade

Tyskland, Luxemburg och Polen har tidigare uttryckt avsikter att söka värdskapet för Yrkes-EM 2027.

Tyskland och Luxemburg har planerat att lämna ett gemensamt bud för 2027. Därför tillfrågades Polen av EuroSkills om landet kunde ta på sig att arrangera det flyttade EM för 2023, en inbjudan de accepterat.

Fakta: WorldSkills Sweden

  • WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan.
  • Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka attraktionskraften, statusen samt kvaliteten för svenska yrken och yrkesutbildning.
  • WorldSkills Sweden ansvarar för det svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills Competition) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM.
  • Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar.