Ställningar, verktyg, kläder och en penseltvätt. Nordbygg blir först ut när det gäller återupptagna mässor för byggsvängen.

Nordbygg hålls på Stockholmsmässan i Älvsjö 26-29 april. Tidigare år har cirka 900 utställare och 48 000 besökare tagit sig till mässan som har ett brett utbud.

Vattensnål och kemikaliefri penseltvätt

Bland nominerade till Nordbyggs Guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet märks en penseltvätt från svenska Lavabrush.

Enkelt förklarat en behållare där du vevar eller med batterimaskin tvättar ett antal borstar och på 10-15 sekunder rengörs din pensel. Spillvattnet, som samlas i en behållare, blir minimalt. 

– Det är knappt två liter vatten i Lavabrush och du kan rengöra minst 15-20 penslar, ofta fler. Det hänger på när vattnet blir mättat, säger Patrik Sjöland som varit med och utvecklat Lavabrush. 

Det finns ingen kemikaliefri penseltvätt på marknaden som är så vattensnål som den vi tagit fram.

Patrik Sjöland, utvecklare Lavabrush

Det otillåtna alternativet, att rengöra under rinnande vatten, kan göra åt upp till 20 liter vatten per pensel. 

– Det finns ingen kemikaliefri penseltvätt på marknaden som är så vattensnål som den vi tagit fram, hävdar Patrik Sjöland som är lite förvånad över nomineringen. För än finns den inte i produktion.

– Nej, vi har färdiga prototyper som målare testat och vi har bara fått positiva ”vibbar”. Men vi hoppas få den i produktion till hösten, troligen tidigare.

Lavabrush är gjord i återvunnen plast och företaget trycker hårt på miljöaspekten och hoppas ”tvätta hela branschen” och nå ut med sitt miljötänk. Målarnas facktidning lär återkomma när den når marknaden och vi får titta närmare.

Handskar av sockerbetor

En annan nominering är arbetshandskar gjorda av sockerbetor. Guide Gloves 3304 är handflatedoppad med ett tunnare lager nitril för ökad ”fingertoppskänsla” som fungerar på pekskärmar och läsplattor.

Men den övriga textilen är baserad på stärkelse och glukos som extraherats från sockerbetor. Öko-Tex godkänd handske med skärskydd och förstärkning mellan tumme och pekfinger. 

Nordbyggs guldmedalj 2021 gick till Hiltis Exoskelett.

Ett par svarta arbetshandskar.
Handskar gjorda av stärkelse och glukos från sockerbetor är nominerade till årets produktnyhet. Är det det här som kallas fingermat?