Yrkesprovet arrangeras av Lackerarnas yrkesnämnd, LYN, för att säkra och stärka kvaliteten och kunskaperna på utbildningen. Provet äger rum varje vår i Falun på Lugnetgymnasiet.

Gymnasieelever i årskurs 3 kommer från hela landet för att göra provet som består av en teoretisk och en praktisk del. Även handledare, lärare och blivande domare ges möjlighet att göra provet.

Med hela 86,5 poäng av 100 möjliga hade Amanda Styf bäst resultat i hård konkurrens med 20 andra deltagare.

Det är ett roligt yrke med olika utmaningar. Något utöver det vanliga och det behövs mer lackerare så det är lätt att få jobb.

Amanda Styf, lackerare

– Jag hade som mål att bli godkänd, så det känns jättekul att det gick så bra, säger Amanda Styf i ett pressmeddelande från Transportföretagen.

– Jag tyckte det var ett bra upplägg och att det rullade på hela tiden. Självklart var det lite stressigt men även roligt att utmana sig.

Amanda Styf får frågan om hon kan rekommendera andra ungdomar att bli fordonlackerare och svarar:

– Absolut. Det är ett roligt yrke med olika utmaningar. Något utöver det vanliga och det behövs mer lackerare så det är lätt att få jobb.

Skolan och branschen måste samverka

Målarnas facktidning skrev för ungefär ett år sedan om lackbranschens svårigheter att rekrytera och det stora behovet av fordonslackerare i hela landet. Problemet kvarstår. De närmaste tre åren kommer det att behöva anställas 200 fordonslackerare.

Många i transportnäringen får trolla med knäna för att lösa den dagliga situationen då man allt oftare saknar personal.

Caj Luoma, Transportföretagen

– Det är avgörande att de fordonstekniska utbildningarna håller hög kvalitet – delvis för att attrahera fler elever men även för att de ska matcha företagens efterfrågan på kompetens, säger Maria Sjölin Karlsson, regionalt verksamhetsansvarig för kompetensförsörjning på Transportföretagen och fortsätter:

– Samverkan mellan bransch och skola regionalt såväl som nationellt, har stor betydelse för att utveckla bästa förutsättningarna för kompetensförsörjningen.

Tar emot elever från andra kommuner

Lugnetgymnasiet där Yrkesprovet äger rum utsågs 2018 till branschskola inom inriktningen karosseri och lackering. Det innebär att elever i andra kommuner kan läsa vissa yrkesinriktade kurser i Falun.

På det sättet säkerställer man att ungdomar erbjuds yrkesutgången och att företagen i regionen får framtida medarbetare trots att gymnasieutbildningen inte finns i hemkommunen.

Vi ser positivt på regeringens arbete med införandet av automatisk högskolebehörighet kopplat till gymnasiala yrkesutbildningar. Men vi är inte i mål än.

Caj Luoma, Transportföretagen

Svenskt näringslivs rapport för några veckor sedan visade att svensk ekonomi har börjat återhämta sig efter pandemin. Men en förutsättning för att företag ska kunna möta den växande efterfrågan är att man hittar den kompetens som behövs.

”Får trolla med knäna”

Caj Luoma som är chef för kompetensförsörjningen på Transportföretagen, branschorganisationen för bland annat lackföretag tycker bilden stämmer bra.

– Många i transportnäringen får trolla med knäna för att lösa den dagliga situationen då man allt oftare saknar personal.

– Vi ser positivt på regeringens arbete med införandet av automatisk högskolebehörighet kopplat till gymnasiala yrkesutbildningar. Men vi är inte i mål än. Vi hoppas nu på riksdagens godkännande av förslaget om att dimensionera gymnasieskolans utbildningar bättre mot arbetsmarknadens behov, säger Caj Luoma.