Kevin Ahlberg.

Kevin Ahlberg tränar ett herrlag i fotboll och har även jobbat i VSK Akademien tidigare. ”Fotbollen har varit en bra uppfostran och gett mycket socialt”, säger han.

Målaren Kevin Ahlberg möter upp Målarnas facktidning i ett trapphus. Efter sex trapphus i den här bostadsrättslängan väntar tio trapphus till. Blir det tungt undrar jag?

– Jag har börjat gymma och märker att det går lättare på jobbet, säger Kevin Ahlberg.

Han berättar vidare att trapphus är bra jobb. Han tycker det är kul och när ett trapphus är klart kan han ta andra jobb emellan och sen fortsätta med trapphusen.

– Varje trapphus har sin egen charm och olika förutsättningar. I så här gamla hus blir det en del problemlösning.

I den här äldre byggnaden är det bredspackling, helrustning av snickerier som är original, dörrar, tak och väggar målas.

Är det något som inte känns bra så löser arbetsgivaren det.

Kevin Ahlberg

Kevin Ahlberg trivs bra på Jgs måleri AB. De är fem målare, chefen Johan Söderström medräknad.

– Det blir en familjär känsla och arbetsmiljön är bra. Vi har maskiner och masker och är det något som inte känns bra är det bara att säga till så löser arbetsgivaren det.

God ton och dialog

För Kevin Ahlberg gick vägen till jobbet som målare genom gymnasiets och direkt han slutade fick han jobb.

– Jag trivs jättebra med jobbet. Jag är noggrann och vill göra kunden nöjd så den väljer oss igen i framtiden och för att jag ska känna en yrkesstolthet.

Även det fackliga arbetet har fångat Kevins intresse. Han har varit med på uppsökeri när facket besöker medlemmar och även värvar nya medlemmar.

– Det har varit kul och utvecklande. Chefen är fackligt positiv och trots att vi är så få har jag kunnat varit in och jobbat fackligt förhållandevis mycket. Jag behöver ha omväxlingen att gå in och göra något helt annat.

Han vill gärna bidra till en bra kontakt mellan arbetsgivare och fack med inställningen att med god ton och dialog så kan man komma fram till bra lösningar.

Sofie Sandkvist.
– Det är inte så komplicerat att vara skyddsombud på en liten firma. Det är inte så många kollegor och nära till chefen, säger Sofie Sandkvist.

På företaget finns också ett skyddsombud, Sofie Sandkvist.

– Det är inte så komplicerat att vara skyddsombud på en liten firma. Det är inte så många kollegor och nära till chefen. Jag går skyddsrond ibland. Det är mer jobb på en större firma, säger Sofie Sandkvist.

Hon har jobbat även på större firmor i Västerås och känner att hon trivs bättre på en mindre firma där hon har närmre kontakt med både kollegor och chefen.

Kroppen ska orka

På mindre jobb arbetar målarna på Jgs ensamma och på en del jobb tillsammans. Den här dagen är Sofie Sandkvist och kollegan Intesar Abdulazez i en villa som både renoveras och byggs ut.

Båda är överens om att friheten och att göra fint hos kunder är plus med jobbet. På minussidan är att det är slitigt och tungt.

– Vi jobbar hos privatkunder och inte byggen, det är inte lika tungt, säger Intesar Abdulazez.

Sofe Sandkvist och Intesar Abdulazez.
Sofie Sandkvist och Intesar Abdulazez trivs på en liten firma med jobb hos privatpersoner. ”Jobbet sliter så det är viktigt att träna och ta hand om sig”, säger Intesar.

Båda tränar för att kroppen ska orka. Intesar styrketränar och Sofia spelar innebandy och fotboll och gymmar ibland.

– Man tror man blir stark av att jobba fysiskt men det sliter på musklerna så man måste träna och ta hand om sig, säger Intesar Abdulazez.

Hon har inte problem med axlarna men däremot känner hon av att hon står så mycket under dagarna så bra skor är viktigt.

Slipmaskin och nack-molly är hjälpmedel som de använder sig av för att underlätta arbetsdagarna.

”Inte måla fan på väggen”

Johan Söderström startade sin målerifirma Jgs måleri Ab 2017. Han berättar att hela familjen är entreprenörer inom fastighetsbranschen och andra hantverksyrken så det föll sig naturligt att även han startade eget.

De första ett och ett halvt åren var han ensam, sedan började han anställa. Idag har han fyra målare och målar vissa dagar själv också.

– Jag har bra anställda. De tar stort ansvar och är duktiga.

Nu har Johan en viss oro för vad de osäkra tiderna kommer föra med sig och han har nyligen behövt säga upp en lärling då han såg en minskning av jobb.

Det är brist på målare och branschen måste gemensamt ta det ansvaret att lära upp nya.

Johan Söderström

– Men man ska inte måla fan på väggen i förväg. Man trodde pandemin skulle bli skit men vi hade bra med jobb.

Han beklagar att han inte kunde hålla lärlingen med jobb. Att ta emot praktikanter och lärlingar ger energi.

– Man ser tydligt vilka som vill lära sig, det märks dag ett. Jag tycker det är bra att plocka elever från skolan och bygga dem som man vill, då har man bra anställda för framtiden, säger Johan Söderström och fortsätter:

– Det är brist på målare och branschen måste gemensamt ta det ansvaret att lära upp nya.