Alexander Dahlberg

Det var omtumlande dagar i Stockholm för Alexander Dahlberg när han skulle ta emot stipendiet Årets Nordsjölärling. Att priset på 30 000 kronor skulle delas ut på Nalen i Stockholm mitt under Målarnas kongressmiddag hade han inte förstått. 

– Jag satt och spände mig hela kvällen tills det var dags att gå fram. Jag blev rädd att jag skulle behöva hålla tal. Men det behövdes inte. De andra höll det åt mig. Jag kunde bara stå där framme och le, säger 21-årige Alexander Dahlberg och skrattar. 

Fick veta det strax före semestern

Nu är han tillbaka i vardagen som målare på Målarkompaniet i Östersund. En hel sommar har hunnit gå sedan telefonsamtalet från Målarnas avdelning 10 kom. När han fick veta att han blivit Årets Nordsjölärling. Det var precis innan semestern. 

– Det där telefonsamtalet gjorde hela min dag, säger han. 

Kontorsjobb har aldrig lockat

Målarnas avdelning 10 anmälde Alexander Dahlberg efter att han hade uppfyllt alla kriterierna som krävdes. Han hade bland annat ett väldigt bra betyg på gesällprovet och så hade han gått branschutbildningen. 

Alexander Dahlberg har inga målare i sin familj. Men pappan är ”vvs-are” och mångsysslare. Alexander Dahlberg och hans tvillingbror fick ofta följa med pappa på olika uppdrag. Alexander minns att han tidigt bestämde att han också skulle ha ett praktiskt yrke när han blev stor. Kontorsjobb har aldrig lockat honom.  

Däremot har Alexander Dahlberg alltid tyckt om att snickra. Därför var han först inne på att välja bygginriktningen på Jämtlands gymnasium.  

– Men när jag väl fick prova på måleriet på skolan kände jag att det var roligare än bygg. Det var ju målarna som fixade slutfinishen och kunde åka ifrån ett jobb och vara stolta över det fina slutresultatet.

Hade inget körkort

 Alexander Dahlberg beskriver sig själv som en person som inte är särskilt social. Att målarklassen visade sig bli liten och byggklassen jättestor gjorde därför valet av inriktning ännu lättare. Det visade sig att det till sist bara var två målerielever kvar i klassen när undervisningen på måleriinriktningen väl skulle dra i gång på höstterminen i tvåan. 

Någon hade blivit mamma, någon annan hade hoppat av. Alexander Dahlberg och hans enda klasskompis slogs då ihop med vuxenklassen. De blev sju blivande målare totalt. 

Redan på sommarlovet mellan ettan och tvåan jobbade Alexander Dahlberg på en målerifirma första gången. Det var ett sommarjobb som en lärare på skolan hade fixat. 

– Det gick bra. Men eftersom jag inte hade körkort fick jag ta bussen till firman. Jag ville ju vara i tid. Men bussen kom fram redan klockan sex på morgonen, så jag fick sitta där och vänta till klockan sju när de andra kom in. 

Men problemet löstes snabbt. Chefen på firman satte honom direkt att jobba tillsammans med en erfaren målare. De kom överens om att han hädanefter skulle ta bussen direkt till arbetsplatserna de skulle jobba på.  

– Det var kul och det var väldigt trevliga människor som jobbade där. Vi gjorde lite utemålning och någon fasad under de där veckorna när jag var hos dem.

Praktik på schemat

I tvåan och trean på gymnasiet stod praktik på målerifirmor på schemat. Då kom Alexander Dahlberg till arbetsplatsen han jobbar på än idag, Målarkompaniet i Östersund. Där började han redan några veckor innan det var dags att ta studenten. 

– Jag gillade stämningen och kollegerna direkt. Jag kände att jag passade in i det gänget, säger Alexander Dahlberg. 

Årets Nordsjölärling lyser upp när han berättar om sin arbetsplats och cheferna som har stenkoll på vilken typ av målare var och en av de anställda är. Själv vill han helst bli utskickad på byggen. Han mäter alltid sina jobb. 

Till en början tyckte Alexander Dahlberg att det lite svårt att förstå det där ackordssystemet. Men han lärde sig snabbt. När han väl kunde börja mäta sina egna jobb upptäckte han hur mycket roligare jobbet blev.  

– Det är hur härligt som helst att få den där klumpsumman efter att man lämnat in räkningen.

Jobbar i eget tempo

Enligt Målareförbundet kunde andelen målerijobb som mäts vara högre i Sverige. Alexander Dahlberg gissar att många kanske är rädda för att det är för stressigt att jobba på ackord. Men så är det inte, försäkrar han. 

– Jag jobbar alltid i mitt eget tempo. Det blir aldrig bra om man stressar. Mycket hänger på att du har planerat jobben bra, säger han. 

FAKTA: Alexander Dahlberg

Ålder: 21 år.  
Bor: På Frösön utanför Östersund.
Familj: En tvillingbrorsa, mor och far, mormor och morfar, mer fler.
Aktuell som: Årets Nordsjölärling. 
Intressen: Gymträning, sport i allmänhet.  
Drömmer om i framtiden: ”Jag drömmer om att köpa en egen lägenhet som jag kan renovera och fixa helt själv. Golven, köket, badrummet och alla kulörer. Det vore jättekul”.  

Betyg på gesällprov: 4,21.

Motivering:

”Alexander Dahlberg har genomfört gesällbrov med goda resultat. Han har precis börjat engagera sig fackligt, han har medverkat i Målarförbundets utbildning meningen med föreningen och visat intresse för att gå fler utbildningar. Vi ser Alexander som en person som värnar om fackets ideologier och vi ser en ljus framtid för Alexander inom avdelning 10”.

Om Årets Nordsjölärling

Årets Nordsjöläring utses och delas ut av Målareförbundet och Nordsjö Professional.

För att kunna söka stipendiet ska du ha klarat gesällprovet under 2022, genomgått branschutbildningen och vara medlem i Målareförbundet.

Förutom goda yrkeskunskaper värderas god kamratskap, social kompetens och viljan att lära av ”mäster”.

Förutom ett stipendium på 30 000 kronor får den som blir utsedd till Årets Nordsjöläring också en inbjudan till Nordsjöfabriken i Malmö. Årets Nordsjölärling är en mångårig tradition.

När Målareförbundet 1987 fyllde 100 år fick de av Nordsjö färg ett stipendium som sedan dess delas ut varje år.