Lars Jahnke, skyddsombud Målarnas

Målarettans regionala skyddsombud Lars Jahnke tar alltid med sig pärmen med bilder han samlat från olika arbetsplatsbesök när han ska ut på någon skyddsrond.

Bilderna, som han tagit själv med mobilen, föreställer ostabila ställningar, inga ställningar alls eller så är de inte fastsatta i väggen. Det är stegar och ställningar på ostabil grund som målare och andra arbetare står och jobbar på.    

En av bilderna föreställer de två arbetarna som balanserade på balkongräcket med en vinkelslip. Lars Jahnke fick syn på dem av en slump när han kom ut från ett arbetsplatsbesök intill.

Men om det inte finns någon arbetstagare på arbetsstället som är medlem i Målarna får Lars Jahnke som regionalt skyddsombud inte tillträde till deras arbetsplats. Då är han förhindrad att gå in och avbryta arbetet och ställa krav på arbetsmiljön.

Se en ändring kring regler

Regionala skyddsombud har utretts, motionerats om och kommit förslag om förändring åt olika håll beroende på regering. Läs mer om det i faktarutan längre ner.

Lars Jahnke blir lika frustrerad varje gång han ser liknande händelser som den på balkongen men inte får gå in och agera.

Han vill se en ändring av gällande regler så att de regionala skyddsombuden får gå in på arbetsplatser även om de saknar medlemmar där.  

– Vi borde få ställa krav både på beställare och arbetsgivare på alla arbetsplatser. Bland annat på utbildning. Många av arbetarna kommer från länder där västvärldens skyddsutrustning inte används. Deras utbildning skulle säkert kunna bekostas med pengar från Arbetsmiljöverket, utbildningsfonder eller bidrag från kommuner och staten, menar han.  

Båda männen saknade utrustning

Just i fallet med männen på balkongen lyckades Lars Jahnke hitta namnet på bostadsföreningens ordförande.  

När han ringde på hos henne var hon lika förvånad över att männen stod på räcket och att det inte fanns någon avspärrning. Båda männen saknade fallskyddsutrustning och ingen ställning fanns uppsatt.

– Jag berättade för henne att bostadsrättföreningen som beställare har ett arbetsmiljöansvar. Då bleknade hon och lovade se till att det inte händer igen. 

Lars Jahnke informerade de båda arbetarna, som varken kunde engelska eller svenska, om de gällande arbetsmiljöreglerna.

– Både arbetarna och dem som går förbi under balkongen riskerar ju att bli allvarligt skadade.

Lars Jahnke ringde och anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket. Men han tycker att det är sorgligt att så många beställare bara verkar fokusera på att få den billigaste offerten och inte på varför priset är så lågt.

Det riskerar att leda till att de seriösa företagen konkurreras ut, varnar han.

– Om man anlitar seriösa företag finns det ställningar över alla balkonger och de som jobbar har en ordentlig fallutbildning.

Regionala skyddsombud fakta

  • För att det regionala skyddsombudet ska ha befogenhet att företräda arbetstagarna på ett arbetsställe måste det finnas  minst en medlem i dens fackliga organisation.
  • I princip kan ett regionalt skyddsombud vara fackligt oorganiserad.
  • 2020 röstade de borgerliga partierna och Sd emot ett förslag i riksdagen om att de regionala skyddsombuden skulle få gå in på en arbetsplats även om fackförbundet saknar medlemmar där – om kollektivavtal finns. Istället beställdes en utredning av vilken effekt regionala skyddsombudens arbete har.
  • Resultatet av den utredningen presenterades 2022. Regionala skyddsombuden fyller en viktig funktion och föreslås få tillgång till fler arbetsplatser, även där facket inte har medlemmar.
  • Därefter blev det regeringsskifte och den borgerliga regeringen har nu beställt en ny utredning.