”Vår beredskap är god” förkunnade Branting med trygg stämma vid utbrottet av andravärldskriget. Det var nog många som hajade till för en tid sedan när push-notiserna i telefon rapporterade om att det kan bli krig i Sverige. Så hur är det med vår beredskap egentligen?

Man kan såklart vifta bort det som effektsökeri, diskutera tonläge av regeringsföreträdare men då missar man poängen.

Faktum är att i försvarsberedningen som de åtta partierna i riksdagen står enade bakom så är det nu det farligaste omvärldsläget sedan andra världskriget i Sverige.

Gemensamt ansvar

Jag själv tog på mig kepsen, la in en snus och gick ner i källaren för att kolla upp hur det står till med extra lagret i källaren. Under en tid har vi försökt säkra upp hemma med det som är mest nödvändigt för att klara vardagen hyggligt.

Ett par rejäla dunkar vatten, förstärkt matförråd av enkel mat att laga utan el och extra gasoltub till både värmare och grill. Det är det som förväntas av alla oss, att vi gemensamt tar ansvar att kunna klara oss i besvärliga lägen.

Det är välgörande, det är lite som att man tecknar en hemförsäkring men såklart hoppas att man inte behöver nyttja den. Men hur robust är egentligen samhället för att möta kriser?

Regeringen skjuter inte till pengar

Det är här som regeringens varningar haltar. De flesta svenskar delar bilden att samhället behöver rustas upp, samhällets beredskap behöver skärpas, det visar inte minst erfarenheter från pandemin.

Vägar och järnvägar måste vara i bra skick och fungera så att man kan transportera förnödenheter och upprätta försvarslinjer. Dessvärre vet väl alla hur det är att åka tåg i Sverige, vägar runt i Sverige som inte håller måttet. Vården drabbas av uppsägningar för att regeringen inte skjuter till pengar.

Pengar finns, bankerna i Sverige gjorde vinster på över 90 miljarder förra året, samtidigt som hushållen går på knäna.

Fram till 2027 så krävs det enligt LO 51 miljarder kronor för att bibehålla nivån i välfärden, bibehålla nivån. Samtidigt ser vi just nu hur tusentals personer sägs upp inom sjukvården. Det för att regeringen inte skjuter till de medel som krävs för att klara åtagandena.

Men pengar finns, bankerna i Sverige gjorde vinster på över 90 miljarder förra året, samtidigt som hushållen går på knäna.

Då kan vår beredskap bli god

Så samtidigt som folk förstår det besvärliga omvärldsläget, köper lite extra havregryn och ravioli för att bygga upp sin hemberedskap så monterar regeringen ner stora delar av svensk sjukvård. Det håller inte.

Sverige behöver stärkas. De kommande åren bör därför ägnas åt att steg för steg bygga en större uthållighet i samhället. Bygg vägar, järnväg, stärk välfärden, bygg ut försvaret samtidigt som vi till mans bygger upp lite starkare uthållighet, först då är vår beredskap god. 

För övrigt tycker jag att alla medlemmar ska surfa in på LO Mervärde för att köpa LO:s folklåda som är ett bra start-kit för stärkt hemberedskap.