Måndagen den 18 juni 2018

← Senaste numret • 5 2018

Målarnas Facktidning nr 5 - 2018
Klicka på bilden

"Stoppa slavarbetet"

Per Eklund: "Stoppa slavarbetet"

VIKARIERANDE REDAKTÖR’N "Vi ska inte ha arbetstagare i Sverige som är livegna, utan möjlighet att självständigt kunna ansluta sig till en facklig organisation, oavsett det är svenska eller utländska företag", skriver Per Eklund.

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Foto: Fotograf Ulf Sirborn

  • Frida Lager

  • Samuel Teleki

Färgen som minskar risken för allergi

Nyheter

Nya färgserien Colorama Natura utlovar en färg med naturliga och fossilfria råvaror, utan farliga konserveringsmedel och med innehållsförteckning.


– Jag ser en ny och bra attityd här som jag hoppas andra färgtillverkare kommer att följa.


Det säger Carola Lidén, Professor emeritus i yrkes- och miljödermatologi vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet. Vi bad henne titta närmare på innehållet i färgen ur främst hudallergisynpunkt, vilket är hennes specialområde. Hon ingick i det internationella forskarprojekt som för ett par år sedan slog larm om alarmerande användning av allergiframkallande konserveringsmedel i färg. Det konstaterades då också att innehållet allt för ofta stämde dåligt med vad som stod på burk och säkerhetsdatablad.


LÄS ÄVEN: ”Ni använder en hel yrkeskår som försökskaniner”


Halten av isotiazolinonerna MIT, BIT och CMIT analyserades i 71 inomhusfärger. Isotiazolinoner är konserveringsmedel som är extremt allergiframkallande vid hudkontakt. Redan vid mycket låga halter ger de hudallergi och eksem – ett problem som ökat kraftigt bland målare sedan de lösningsmedelsbaserade färgerna ersattes av vatten och konserveringsmedel. Det är dessutom låga lagkrav på att redovisa vad färgen innehåller; Isotiazolinoner behöver bara redovisas över vissa nivåer och där MIT inte ens har en lagligt bindande nivå ännu. De här bitarna är något som både forskare och Målarförbundet högljutt krävt ändring på.


Kanske har något hänt nu; Colorama Natura lanserades tidigare i år och är en färgserie som tagits fram i samarbete med färgtillverkaren Färgbygge som Målarnas skrivit om tidigare. Färgen är gjord på naturliga råvaror som cellulosa, vegetabiliska oljor, mjölkprotein och naturlatex och innehåller ingen petrokem. Den är dessutom fri från isotiazolinoner och har innehållsförteckning, nästan unikt i vår bransch vid storskalig produktion.


LÄS ÄVEN: Efter nya färgen – färgtillverkarna stämmer uppstickaren


Carola Lidén har tagit del av säkerhetsdatablad och innehållsförteckning och även kontaktat färgtillverkaren för mer detaljerad information. Hon poängterar att det är utifrån det och ingen forskarbaserad undersökning av färgen hon uttalar sig.


– Och då tycker jag att det är ett väldigt bra initiativ att de informerar om vad färgerna innehåller, det är första gången jag ser det och ett steg i rätt riktning. Det här är ett av de krav vi framfört till färgbranschen.


Hon menar också att färgen inte tycks innehålla de allergiframkallande isotiazolinonerna. Många tror felaktigt att information i säkerhetsdatablad och på kemikalieförpackningar är innehållsdeklarationer, men industrin redovisar vanligen bara så mycket som krävs enligt lagen.


– Och ur arbetsmiljösynpunkt är det förstås mycket bra. Det minskar helt klart risken för eksem och allergi, säger hon.


LÄS ÄVEN: Helena Forsberg: ”Känner drakarna sig hotade?”


Hon konstaterar också att färgen, enligt tillverkaren, inte innehåller Bronopol eller formaldehyd som är andra allergiframkallande ämnen i målarfärg.


– Det ser ut så, ja. En intressant produkt.


Forskargruppen jobbar just nu med ett uppföljningsprojekt där de mest använda färgerna, storsäljarna, granskas. Resultatet av detta kommer förhoppningsvis redovisas senare i år eller till våren 2018.
Två målare tycker till om Colorama Natura


Att byta färg eller spackel från en tillverkare till en annan brukar väcka åsikter, ungefär lika många som det finns målare. Här är i alla fall två målarröster om Colorama Natura.


Samuel Teleki, Spånga Måleri & Bygg. Gjort några jobb åt både företag och privatkunder med färgen:

– Har jobbat en del med den och tycker det funkar bra. Lite längre torktid, så du får tänka på upplägget av jobbet, men det är inget konstigt.


– Lite tjockare och det gillar jag, skön att jobba med.


– Men du måste tänka vått i vått; Spara och rolla en vägg i taget annars kan det bli lite flammigt, speciellt de mörkare färgerna.


– Jag är ingen forskare själv, men är det bra för miljön och oss som målar så är jag positiv. Sedan är det väl vad man är van vid, tar tid att vänja sig vid olika märken, men när du väl vant dig är det ingen konstig färg tycker jag.


– Har gjort en del barnrum åt privatkunder där de tänker på miljön och så och de är nöjda även om färgen är lite dyrare.


Frida Lager, Arka Golv & Måleri, Kristianstad. Gjort ett tre-dagarsjobb med färgen:

– Arbetsmässigt så var jag inte imponerad alls. Den är tjock och det var inte alls lätt att få det bra och tunt som det stod att man skulle stryka. Blev lätt flammigt. Funkade bättre när jag körde på med lite mer färg, tyckte jag.


– Och får du en fet kant är det kört att bättra, du har liksom bara en chans på dig att få till det. Drog med sig själv från underlaget och blev grovgrängat.


– Men visst, jobbar du med den mycket så… Men då måste den ju slå så man träffar på den oftare, nu är den väl ovanlig vad jag förstår. Lade ut på Mira-gruppen (Målarförbundets kvinnliga nätverk på nätet red.anm.) om någon testat den men fick inget svar.


– Men jag gillar tänket, det är helrätt. Både för miljön och för oss som jobbar. Vi måste tänka på oss, på hälsan, på lång sikt. Men kändes som man skulle behöva en utbildning på den.


Jan-Erik JohanssonFakta Colorama Natura:


Fossilfri färg baserad på ekologiskt nedbrytbara bindemedel.

 Finns som grundfärg, väggfärg, takfärg och trälasyr.

Fri från allergiframkallande konserveringsmedel som BIT, CIT och MIT (izotiazolinoner) vilket innebär att tillförda bakterier från exempelvis smutsiga verktyg förkortar färgens livslängd.

Normal hållbarhet i obruten förpackning 18 månader.

Färg som har tendens att bilda mögel eller har avvikande lukt ska inte användas.

Dammtorr ca 4 timmar.

Övermålningsbar på 12 timmar, en strykning om dagen rekommenderas.

Spädbar med vatten max 12 procent.

För bäst resultat målas hel yta sammanhängande utan uppehåll.


Färgen innehåller, enligt tillverkaren:


(Enligt tillverkaren redovisar den allt innehåll, även de ämnen som ligger under myndigheternas gränsvärde för vad som behöver redovisas.)


• Titandioxid (vitt pigment)

• Kvarts

• Ammonium Pentaborat (Kasein/mjölkprotein)

• Naturlatex (mjölksaft från gummiträd)

• Schellack

• Cellulosa

• Linolja (olika viskositet)

• Vatten

• Etanol

• Solroslecitin

• Kaliumsorbat


 
Maila artikeln Skriv ut artikeln  Dela på Facebook
2017-10-02 01:00


Mer Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

  När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av areno...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 ...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogramme...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för M...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledni...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06) Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konf...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Prakti...

Samma problem där som här

Vi lever i en globaliserad värld. Människor och företag flyttar över gränser för att hitt...

95 procent av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU....

Nyheter

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

 
När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.
– Fifa har tydligt misslyckats med att på allvar använda sitt inflytande för att säkerställa att internationella arbetsstandarder följts vid byggande och renoveringar av arenorna till fotbolls-VM i Ryssland, säger Ambet Yuson, generalsekreterare för …

...

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition.
Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till …

...

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.
Nästa vecka fattas riksdagsbeslut angående regeringens förslag om utökade möjligheter …

...

Förtroendevalda ska stärkas

”Arbetsplatsorganisering” heter steg ett i Målareförbundets nya utbildningssatsning för MB och SO över hela landet.
– Målet från förbundet med den här kursen är att deltagarna ska kunna organisera, rekrytera och vara bärare av kollektivavtalet på sina arbetsplatser, säger kursledare Angela Osorio.
Hon är en av flera kursledare från Runö Folkhögskola …

...

Pontus Boström in i Elektrikernas förbundsledning

Vid Elektrikerförbundets förbundsmöte 27-29 maj, valdes Pontus Boström in i förbundsledningen, när han valdes till 2 vice ordförande.
Ulf Carlsson, som tidigare varit 2 vice ordförande i Elektrikerna, avgick vid förbundsmötet. Pontus Boström valdes som ny på posten.
LÄS ÄVEN: Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar …

...

Målarnytt från från Alcro och Becker

MÅLARNYTT
Tikkurila, som äger både Alcro och Becker, visade ett par nyheter på Nordbygg-mässan. De släpper nu en ny ergonomisk variant av burk till de båda märkena. Med avlång form kan den bäras närmare kroppen vilket ger bättre bärställning och hela rollern går dessutom i.
Burken har två öppningsflikar för att …

...

Fack och arbetsgivare överens om inskränkningar i strejkrätten

(Texten uppdaterades 2018-06-05, 18.06)
Det ska inte längre vara tillåtet att vidta konfliktåtgärder som inte syftar till att uppnå kollektivavtal. Så lyder en del av det gemensamma förslag som under tisdagen presenterades av facken och arbetsgivarna.
Under en sent sammankallad pressträff på tisdagseftermiddagen meddelade de centrala parterna på den svenska arbetsmarknaden …

...

Praktiska gymnasiet krävs på 28 miljoner kronor av Skolverket

Skolverket har beslutat att kräva tillbaka 28 miljoner kronor av friskoleföretaget Praktiska Sverige AB. Anledningen är brister i utbildningskontrakten på gymnasieskolans lärlingsutbildningar.
– Vi har fått signaler om att Praktiska inte uppfyllt sina åtaganden kopplat till statsbidrag. Detta, tillsammans med att bolaget är den största mottagaren av statsbidrag för gymnasial …

...

Ansvarig utgivare: Helena Forsberg

Målarnas c/o Dala-Demokraten - Box 825 - 791 29 Falun

Om Kakor