I våras kom LO och Svenskt näringsliv överens om att prolongera industriavtalet med sju månader, till 31 oktober. Övriga branscher uppmanades att i sin tur förlänga sina avtal med sju månader.

För exempelvis Byggnads och Målarna innebär det att avtalen skulle löpa ut 30 november, vilket facken inte kan gå med på eftersom eventuella konfliktåtgärder då skulle hamna vid julledigheten.

LO och Svenskt näringsliv har därför förhandlat fram en kompromisslösning som innehåller flera delar – bland annat att avtalen löper ut 15 november.

I Lo:s och Svenskt näringslivs kompromisslösning finns ett givande och ett tagande men Målarna vill plocka ut en viss del. Så funkar det inte.

Camilla Hedström, förhandlingschef Måleriföretagens

– Vi är måna att ta vårt ansvar och beredda att följa överenskommelsen och respektera den, säger Camilla Hedström.

Avtals­löst när måleri­bran­sch­en inte kommer överens

Avtal 2020

– Det är inte vi som ställer villkoren. I Lo:s och Svenskt näringslivs kompromisslösning finns ett givande och ett tagande men Målarna vill plocka ut en viss del. Så funkar det inte.

Som Målarnas facktidning skrev igår vill inte Målarna gå med på att skriva in den övergripande överenskommelsen från i våras som en del i avtalet mellan parterna.

Enligt Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand beror det på att det i den står att om inte alla parter kommer överens så faller den övergripande överenskommelsen.

Om Byggnads skriver avtal med sin motpart då kan vi ha LO:s och Svenskt näringslivs avtal som bilaga för när alla är överens är det giltigt.

Peter Sjöstrand, förhandlingschef Målarna

– Om Byggnads skriver avtal med sin motpart då kan vi ha LO:s och Svenskt näringslivs avtal som bilaga för när alla är överens är det giltigt, säger Peter Sjöstrand.

Efter en tids förhandlande är det sedan några veckor tyst mellan parterna i den här frågan och Målarna avvaktar vad Byggnads kommer fram till.

– Vi har sedan överenskommelsen antogs av Svenskt Näringsliv och LO varit tydliga med att vi är beredda att respektera och därmed ingå en prolongering i enlighet med denna, säger Camilla Hedström.

Om det finns något utgångsdatum för kompromisslösningen kan inte Måleriföretagens förhandlingschef svara på i nuläget.