Therese Johansen är marknadsutvecklare på danska Detale CPH vars produkter sedan i våras också säljs i Sverige via Flüggers butiker.

Det handlar om tre olika varianter av färgat spackel och ”grov” färg som skapar en betongliknande yta med ett slags djup.

– Som yrkesmålare eller privatkund skapar du de mönster du vill på din vägg; Antingen du vill spackla ut det eller mönstra det med pensel. Olika tjocklek kan också ge olika känsla av djup, menar Therese Johansen.

KC 14: Tålig yta med rustikt intryck

KC 14 är företagets första produkt som slog igenom och blev mycket omtalat i Danmark för 6 år sedan då ett av danska huvudstadens hippare designhotell försetts med produkten; Ett infärgat sandspackel som spacklas upp på ytan i två-tre lager med slipning emellan och avslutas med en primer.

Resultatet blir en djup, mjuk och ganska tålig yta som motsvarar färg med glans 10 med ett rustikt intryck.

Ett mediumspackel som är övermålningsbart och säljs i 35 färdiga kulörer.

Kabric: Samma princip, men med roller

En större sverigelansering påbörjades i våras och i samband med det släpptes Kabric (uttalas käjjbrikk) som är en liknande produkt, men som rollas ut på väggen.

Kabric kan sedan antingen spacklas eller penslas ut beroende på hur du vill att ytan ska se ut.

”Dekorativ färg” kallar Detale produkten som är mer av en tjock färg som ger ”spackelkänsla” men som med sin snabbare applicering och utan behov av avslutande primer är ett snabbare alternativ.

En vägg färdigställs på dagen och är fortfarande unik beroende på hur du ”mönstrar” med pensel eller spackel. Resultatet blir en lite grövre räffligare yta motsvarande glans 5.

Anders Fast
– Nu kan vi även bryta till valfri kulör i butik, säger Anders Fast, butikschef Flügger Jönköping.

Ger betongkänsla

Förutom rent estetiskt så kan Kabric också vara ett alternativ till kalkfärg på murstockar och liknande ytor, menar Anders Fast, butikschef Flügger Jönköping.

– Det ger en yta med lite ”betongkänsla” och det är ju populärt. Den stora nyheten här är väl att med Kabric kan vi bryta kulörer i butiken och slipper skicka efter från Danmark. Mer användarvänligt också, säger han.

Även möbler kan målas med Kabric.

Space: Spackelfärg med metallic-pigment

Demoväggen från Detale CPH är det första som möter besökaren i hans butik och det är många kunder som tittar och frågar om det här, menar han.

– Oh ja, massor. Samtidigt är det en nischprodukt så några större kvantiteter säljer vi inte ännu, säger Anders Fast.

Ytterligare en produkt, Space, är helt ny i produktfamiljen och innehåller förutom grundfärgen även metallicpigment vilket skapar flera olika färgskikt och ytterligare dimension på ytan. I konsistensen mer som Kabric, men något drygare.

Fyra exempelplattor i olika färger, stående på väggkonsoler
Varje yta blir unik beroende på hur den appliceras. Space är den allra senaste varianten med flera färger och inblandat metallicpigment (nedre höger).