Samtidigt som det stora vemodet rullar in över Sverige under november-decembers jämngrå nyanser så finns det ändå ljusglimtar.

För samtidigt som Sverige i praktiken befinner sig i nedstängt läge, med social isolering och en våldsam pandemi som rycker undan benen för alltför för många, så ligger det något och lurar i vassen.

Kampviljan, människors instinktiva ryggradsreflexer att steppa upp och ta ansvar när det väl behövs.

För LO-förbundens medlemmar finns inte alternativet att jobba hemma, det är nämligen medlemmarna som ser till att Sverige fungerar.

Alla som sliter inom välfärden, kör bussarna så folk kommer till jobbet eller bygger och målar om bostäderna som folk ska flytta in i. Det är där vardagshjältarna finns och gör livet möjligt för alla andra.

Att vi hjälps åt att hålla nere smittan gör vi såklart för att rädda liv men också för att folk ska kunna behålla sina jobb och sin försörjning. 

De stora segrarna ligger i de små stegen i rätt riktning. Tillsamman ska vi stärka tryggheten för alla LO-förbundens medlemmar.

Dan Mattsson

Den ekonomiska verkligheten gör sig påmind för alla som löper risk att bli av med sina jobb, en känsla som många målare allt för väl känner igen sig i när vintern kommer.

Därför är det såklart bra med de insatser som görs för att rädda jobben med korttidspermitteringar och olika stöd till företagen.

Från LO-förbundens sida har vi tryckt på för att få upp ersättningen i A-kassan för att lindra det ekonomiska stålbad arbetslöshet många gånger innebär för medlemmarna.

Sverige har under ett antal år legat en bra bit under jämförbara länder i ersättningsnivå, samtidigt som A-kassan genererat stora överskott som gått rätt in i statskassan.

Men nu har vi äntligen fått igenom en höjning av ersättningen i A-kassan så den som har en månadsinkomst på 33 000 får 80% av sin inkomst de första hundra dagarna.

Höjningen är tillfällig i två år så nu väcker vi den där kampviljan och kämpar tillsammans för att höjningen blir permanent.

De stora segrarna ligger i de små stegen i rätt riktning. Tillsamman ska vi stärka tryggheten för alla LO-förbundens medlemmar.

Nu rider vi ut den här stormen tillsammans och kickar igång den där gnistan och påminner varenda beslutsfattare och politiker vi träffar vilka det är som bär det här landet på sina axlar – i med och motgång.

För övrigt anser jag att…

… EU ska hålla sig så långt borta från svensk lönebildning som möjligt, vi ska inte ha några lönepoliser från EU-kommissionen som lägger sig i det vi sköter bäst själva mellan arbetsmarknadens parter…

… alla borde testa jalapeño och philadelphiaost på hamburgare, så vansinnigt gott.

Dan Mattsson

Dan Mattsson är målare, politiker och enhetschef för LO:s distriktsverksamhet

Bild: LO