De flesta målare jag känner är allmänbildade och samhällsintresserade i stort. Intressanta typer, folk man sällan saknar samtalsämnen med.

Min tes har alltid varit att målare befinner sig överallt i hela samhället och utför sitt arbete och just därför både förstår sammanhang och politik hyggligare än många andra. 

För var är målarens arbetsplats? Den är i dyra villor med snedtak med storblommiga tapeter, i industrilokaler med full produktion, på äldreboenden där de samsas med både boende och personal, i lägenheter som borde fått ommålat för längesen. 

Överallt där människor bor och jobbar finns målaren, ofta med radion på i bakgrunden. Det gör att målare ofta har intressanta analyser och mycket att berätta.

Undersökningar visar att arbetare är kraftigt underrepresenterade i mediebevakningen.

Dan Mattsson

Precis som många andra yrkesgrupper inom LO-yrken så finns det mängder av berättelser.

Trots det så hörs dessa berättelser alltför sällan i media och undersökningar visar att arbetare är kraftigt underrepresenterade i mediebevakningen. 

För visst är väl känslan också att det är en övervikt i rapporteringen om hur viktigt det är med hemarbete i corona-tider, jämfört med reportage om hur vi skyddar alla som måste utföra sitt jobb på arbetsplatsen.

På LO gjorde vi nyligen en stor undersökning för att se hur många det verkligen är som jobbar hemma av LO-förbundens medlemmar. Det visade sig att 93% av medlemmarna i LO-förbunden utför sitt jobb på arbetsplatsen, i byggbranschen ännu fler.

Samtidigt visar undersökningen att fyra av tio fått lite eller ingen utbildning alls i hur man minskar smittspridning på arbetsplatsen. Upprörande siffror, medlemmarna måste vara skyddade på sina arbetsplatser.

Nu till sommaren, vore det inte förlösande med fler berättelser i mediebevakningen om hur vanligt folk har det?

Dan Mattsson

Det visar hur otroligt viktigt det är med ett aktivt arbetsmiljöarbete på arbetsplatserna. De fackliga skyddsombudens arbete på arbetsplatsen är ovärderligt.  

Jag har alltid gillat att lyssna till berättelser, skrönor från gamla byggen, hur det var bättre förr. Är nog därför jag gillar ”ring så spelar vi” på lördagsmorgonen, när man får flytta in i vanligt folks vardag.

Nu till sommaren, vore det inte förlösande med fler berättelser i mediebevakningen om hur vanligt folk har det?

Vore det inte till och med på sin plats med en vanlig målare som sommarvärd i Sommar i P1?

Jag vet att jag i alla fall skulle lyssna intresserat. 

För övrigt anser jag att

… vi måste ta krafttag för att stoppa att människor utnyttjas och villkor dumpas av kriminella företag på svensk arbetsmarknad

… Gert Wingårdh inte alltid har rätt i SVT-programmet Husdrömmar

Dan Mattsson
 

Dan Mattsson är målare, politiker och enhetschef för LO:s distriktsverksamhet

Bild: LO