This article can also be read in English.

Kiruna kommun har 22 600 invånare. Cirka 6 000 personer i tätorten Kiruna behöver flytta fram till 2035.

Ett antal kulturbyggnader har varsamt flyttats för att bevaras. I övrigt är det mycket nyproduktion. Centrum flyttas cirka tre kilometer. Där växer nya affärsgator fram och en blandning av hyreshus, bostadsrättsföreningar, hotell och offentliga byggnader.

Även egna hem byggs i flera delar av Kiruna. Stadshuset Kristallen är färdigt och inflyttning har skett i en del lägenheter. Den karakteristiska kyrkan kommer att flyttas med start 2025.

En del av lägenheterna som byggs är moduler byggda på Lindbäcks bygg i Piteå. I en av dessa träffar vi målarna Markku, Roger och Liam på Kirunaföretaget Målbygg AB. Markku är missnöjd med prislistan.

– Den måste höjas annars slutar folk mäta.

På vintern är det jobbigt att ligga borta på jobb. En period jobbade jag i Stockholm och dit blir det flyg så det är bra.

Stig Öberg, målare

I dessa moduler med färre behandlingar är det extra värdelöst att gå på ackord så han och kollegorna jobbar på fast tidlön.

Roger äger firman och hans son Liam är med som praktikant från gymnasiet. Han är enda målareleven i sin årskurs de andra 19 går bygg.

Det är ett problem för tillväxten att så få ungdomar attraheras att gå måleriinriktningen.

Rickard Johansson och Tobias Rånes är två av Sandfridssons målare som ligger borta på jobb. De bor i Älvsbyn och veckopendlar de 34 milen med tåg.

Några av byggnaderna i Kiruna

Kiruna kommun har 22 600 invånare. Cirka 6 000 personer i tätorten Kiruna behöver flytta fram till 2035.

Roger och Liam på arbetsplatsen

Roger på Målbygg AB har med sonen Liam som praktikant, enda målerieleven i sin årskurs.

– Jobbet är bra, bara det att det är långt bort, säger Rickard Johansson.

Han tänker inte så mycket på att det är en historisk flytt av en stad, för honom är det bara ett nytt bygge.

– Men det ska bli kul att se hur det ser ut här om 10 år.

De jobbar på i ett hårt tempo och får betalt för det man ska. Ackordet ger 115 i skott och tidlönen är 207 kronor i timmen.

Rickard Johansson har en nackmolli och berättar:

– En kollega sa att han alltid haft nackmolli och inte haft problem med nacken. Därför har jag den och än har jag klarat mig bra.

I Gällivare kommun ser samhällsomvandlingen ut på ett annat sätt. Där avvecklas gruvorten Malmberget medan Gällivare förtätas och utvecklas. Stora delar av Malmberget är redan utflyttade.

På ett Lindbäcks bygge träffar vi husfabrikens egna målare som är i färd med att färdigställa en av allmännyttans fastigheter. De reser med husbyggena som en resande cirkus.

Stig Öberg jobbar i ett av rummen

Stig Öberg har jobbat länge som resande målare, nu i Gällivare.

Rickard Johansso, Tobias Rånes och Jan-Crister Riggo på en loftgång

Rickard Johansson och Tobias Rånes bor i Älvsbyn och vecko- pendlar de 34 milen till Kiruna.

Gustav Nilsson har inte jobbat på firman mer än fyra veckor. Det blir inte så mycket fritid när man ligger borta på jobb och hemma håller han på att renovera huset, så det är vad helgerna går åt till.

Stig Öberg har jobbat länge som resande målare. Nu är han egentligen på Lindbäcks fastigheter men eftersom de behövdes mer arbetskraft i Gällivare så hoppade han på det för ett tag. 

– På vintern är det jobbigt att ligga borta på jobb. En period jobbade jag i Stockholm och dit blir det flyg så det är bra, säger Stig Öberg.

Han berättar om fördelarna med att måla dessa moduler från husfabriken är att slippa betong, trä och gips. Mycket ska målas vitt men det kommer in någon kulör ibland och även fondvägg med tapet.

Han spår in i framtiden och tror att tapeterna snart kommer igen. 

Stora delar av Malmberget är redan utflyttade och sammanlagt rör det sig om cirka 3 200 personer som behöver nya bostäder i samhällsomvandlingen här.

Några av byggnaderna i Kiruna
Ett av Lindbäcks byggen i Gällivare. Modulerna byggs i husfabriken och färdigställs på plats.