Vartannat år släpper pigmentjätten Clariant sin framtidsvision och nya kulörer till bil- och mc-marknaden.

I nya ’Automotive Styling Shades 2025 Trendbook’ är det tydligt att klara kulörer med olika metalliceffekter är deras syn på den närmsta framtiden.

Testa färgerna digitalt på olika modeller

I år släpper de också en kul digital nyhet; Förutom den vanliga lanseringen i bok/ bildform finns en nätsida där du själv kan färgsätta ett fordon i vald miljö.

I ett virtuellt showroom kan 28 olika kulörer skiftas på tio olika bilmodeller, motorcyklar och vespor. För att få en verkligare upplevelse kan du också placera fordonen i flera olika miljöer och ljus.

Kulörerna är uppdelade i fyra olika serier, och som vanligt när det gäller nya färger beskrivs de i stora, känsloladdade ordalag.

Exempelvis ’The fast and curious’ lär bestå av färger som, fritt översatt, ’skriker öppensinnlighet och självförtroende”

Ny infraröd formula för LIDAR-teknik

Clariant har också utvecklat en ny formula i sina pigment som ska förbättra infraröda reflektioner från främst mörkare färgnyanser och metallicblandningar.

Detta för att öka säkerheten kring LIDAR-teknik; Den teknik som används vid autonoma, självstyrande, fordon.

En turkos bil, under en appmeny med flera valbara fordon.

På en ny hemsida från Clariant går det nu leka med olika kulörer och fordon i en virtuell värld. Välj färg, fordon, miljö och snurra bilen för att se alla vinklar.

En färgpalett med 28 olika lackfärger

Framtidens bilfärger om pigmenttillverkaren Clariant lyckas sälja in sin framtidsvision.