Sören Poulsen är senior adviser på Flüggers utvecklingsavdelning, som står bakom forskningen tillsammans med Köpenhamns universitet och Teknologisk Institut.

Fokus ligger på färg till träfasad och under tre års tid har det forskats för att förbättra färgen och få bättre förståelse kring vad som krävs för att skydda träet.

Kapslarna aktiveras när färgen åldras

Flera olika förbättringsmöjligheter har framkommit; En av de tekniker som experterna har höga förväntningar på är möjligheten att tillsätta mikroskopiska kapslar som innehåller flytande komponenter.

När färgen efter några år förlorar sin elasticitet och så smått börjar krackelera, bryts dessa kapslar och komponenterna sipprar in i revor och sprickor och torkar återigen som en vanlig färg.

Färgen beskrivs med den tekniken som ”självläkande” och träets livstid förlängs samtidigt som huset ser nymålat ut en längre tid.

Sören Poulsen arbetar i labbet
En utefärg som håller sig fin 25 procent längre tid än nuvarande färger. Det är snart en realitet enligt ett danskt forskarlag ledda av Sören Poulsen, senior adviser på Flüggers utvecklingsavdelning.

Forskning ska leda till ny superfärg

Flügger är i full gång med att testa de olika teknikerna som forskats fram både i Skandinavien och Malaysia för att få reaktioner på färgen i både kyla och snö såväl som värme och hög luftfuktighet.

Inte minst påväxt av bakterier och svampsporer är ett problem som tittas på i sammanhanget.

När forskarna valt ut och kombinerat de upptäckter som funkar bäst ska en ny färg bli verklighet.

– Konsten är att göra ett färgskal som stänger ute nästan allt vatten, men som träet fortfarande kan andas igenom, för om färgen blir för tät så kommer den att flagna. Så vi har tittat på olika bindemedel – och det finns svindlande många – som kan hjälpa till med att göra en utomhusfärg som hänger samman bättre, säger Sören Poulsen.