Färglära: Det här betyder Goethes färglära och så påverkar färger din hjärna
Trots att Johan Wolfgang von Goethe lanserade sin färglära för över 200 år sedan är ämnet ständigt aktuellt. Färgernas påverkan på den mänskliga hjärnan sitter fast i vårt undermedvetna och det kan du ha nytta av.

Ämnet är superaktuellt; Du ska bo och arbeta i hälsosam eller effektiv färgmiljö, den som vill synas i mediabruset måste trycka på på på rätt färgknappar och så vidare.
Tyska naturforskaren och poeten Johann Wolfgang von Goethe var först med att systematiskt studera färgers påverkan på människan och hans forskning från tidigt 1800-tal ligger fortfarande till grund för hur färger används.
Ämnet är komplext och det finns massor av läsning. Vi har samlat några grundläggande tumregler för färgernas betydelse för vårt (under)medvetande.

Rött
Väcker starka känslor och står för energi, passion och liv. För urmänniskan stod rött för överlevnad som i blod, mat och eld. Rött skärpte våra sinnen, gjorde oss redo för jakt eller försvar. Forskning visar att pulsen fortfarande idag ökar när vi ser färgen röd.
Rött är också signalfärgen för stopp, varning och, ingen slump, räddningstjänstens färg i stora delar av världen.
Blått
Ger en lugnande känsla som gör det lättare att fokusera. Blå himmel och hav ger inga farliga oväder, vi kan koppla av och hjärtat slår långsammare.
Blått används för att påvisa trygghet, påfallande ofta i bankers reklam och logotyper.
Grönt
Lättast för ögat att acceptera och dess närhet mot naturens färg ger en trygg och lugnande men också uppfriskande känsla: Nya gröna blad slår ut och här kan vi odla mat. Grönområden och skogsbad förknippas med bättre mental hälsa.
Grönt står för ok, varsågod att gå/ komma och allt ekologiskt rent och nyttigt.
Gult
Syns tydligt och ger positiv uppmärksamhet. Gult för med sig ljus, solens färg, och ger energi och stärker koncentrationsförmågan.
För mycket gult kan dock ge motsatt effekt och störa känslan av fokus. Dämpade gula nyanser kan också vara negativa och förknippas med sjukdomar.
Orange
Blandningen av gult och rött återspeglas i betydelsen av orange. En varm och intensiv färg som väcker känslor och syns tydligt, men inte fullt ut som originalfärgerna.
Skyddskläder och orangea koner syns tydligt men betyder mer ”hålla där” eller ” var försiktig” snarare än stopp. Färgen finns ofta i mat (apelsiner, morötter, pumpor) och kan ge ett hungersug.
Lila
Kombinerar just sin blandning av rött och blått. Röda känslors kreativitet och fokus, där sinnet görs sig redo, och blå lugnande kulörer.
Perfekt färg att lugnt och fokuserat klara en svår uppgift som inte får bli fel. Populär bland konstnärer och kulturarbetare.
Vit och svart
Räknas som färger inom färgpsykologin och är förstås varandras totala motsatser. Svart står för sorg och dominerar på begravningar. Det är färgen för främmande makt och representerar ofta ondskan och ”the dark side”.
Vitt däremot är oskuldsfullt, en fredsfärg globalt och något nytt och oskrivet som ger oss säkerhet. Förutom i sjukhusmiljö där vitt mer för tankarna till rent, sterilt och opersonligt. I Kina är dock vitt sorgens färg.
Läs här om hur färger påverkar ditt psykiska välbefinnande.

Källor: Pehr Sällström ”Goethes färglära”, Arkitektkopia.se, Psykologisktvetande.se, Stegforhalsa.se/ Färgpsykologi.