Leonardos Merkochasanis, Tomislav Tunjic, Hans Andersson, Sandro Bistrovic och Antonio Tomazin.

Målarna från Ess Måleri: Leonardos Merkochasanis, Tomislav Tunjic, Hans Andersson, Sandro Bistrovic och Antonio Tomazin.

Att hitta bostad är svårt för unga. Riksbyggen vill göra det enklare för unga mellan 18 och 35 år att komma in på bostadsmarknaden. Genom så kallade hyrköpslägenheter får unga hyra en lägenhet som de fyra år senare kan köpa till ursprungspriset. 

Idén kom från början från Riksbyggens stockholmskontor, där modellen sedan lite mer än ett år har funnits i ett bostadsområde i Bandhagen. Idag finns hyrköpslägenheter även på andra håll, som i Trollhättan, Vänersborg och Kungälv.

Fem målare från ESS Måleri målar Riksbyggens första åtta hyrköpslägenheter i ett nytt bostadsområde i Göteborg. Det är ettor och tvåor som medvetet spridits ut bland de övriga bostadsrätterna vid Selma Lagerlöfs nya torg, där BRF Dunungen och Mårbacka nu ska husera.

I praktiken köper Riksbyggen lägenheterna av föreningen för att sedan hyra ut dem i andra hand. Målaren Hans Andersson tycker att idén är väl värd att testa.

Många unga tvingas bo kvar hemma

Hans Andersson, målare

När han målat på andra byggen i Göteborgstrakten har han ofta tänkt på hur svårt det är för unga att flytta hemifrån i dag.

– Det finns inte en chans att de har råd att betala de priser som bostadsrätterna ligger på. Har de sedan inget arbete är det totalt tvärstopp med banklån. Många tvingas bo kvar hemma. Och till hyresrätterna är kön lång.  

Så här fungerar hyrköp:

  • Du får hyra lägenheten och möjlighet att köpa den inom fyra år.
  • Hyran ska motsvara nyproduktionshyra på aktuell ort.
  • Överlåtelsepriset från Riksbyggen till dig som boende motsvarar som högst ursprunglig insats.
  • Hyrköp kommer i första hand att erbjudas till dig som medlem i Riksbyggen Förtur, därefter andra intresserade.
  • Max 10 procent av lägenheterna i en bostadsrättsförening kommer att erbjudas med hyrköp.
  • Under hyrestiden äger Riksbyggen lägenheten.
  • Om du som hyrköpare inte väljer att köpa bostadsrätten inom fyra år kommer hyresavtalet att sägas upp.

Källa: Riksbyggen

Som att bygga Lego

Hans Andersson går runt i en av hyrköpslägenheterna som till sommaren ska bli någons hem. En ljus etta på 26 kvadratmeter som väntar på att bli helt färdigställd. Lägenheten ska mestadels bli vit. Hans Andersson tycker att den blir fin, även om han personligen skulle föredra lite mer färger. Vissa väggar har i alla fall en grönaktig ton konstaterar han nöjt.

– Att bygga lägenheter nu för tiden är lite som att bygga lego. Det går fort. Färdiga betongblock lyfts dit med fönster och persienner i och rör redan dragna. Snart är väl väggarna färdigmålade också när de kommer. Men då blir vi arbetslösa, säger han med lite bekymrad min.

Gänget från ESS Måleri har jobbat ihop på bygget sedan i juli förra året och blivit sammansvetsade. De yngre umgås även på fritiden. Hans Andersson har skämtsamt fått smeknamnet ”Gudfadern” av dem.

En målare som målar en vägg med en sprutpistol.

Hans Andersson har målat i snart 40 år. Det här bygget ligger på topp fem på hans lista. Han kallas skämtsamt för ”gudfadern” av de yngre i målargänget från ESS Måleri.

En målare som tar på sig ett par styltskor.

Målaren Tomislav Tunjic jobbar på styltor när han spacklar tak och övre delen av väggarna. ”Vår arbetsgivare är öppen för att låta oss pröva olika hjälpmedel. Det är bra”.

– Hasse är bäst. Han är proffsmålare, jätterolig och helt komplett, säger Tomislav Tunjic som varit anställd på ESS Måleri lite mer än ett år.

Han kliver vant runt i en av lägenheterna på ett par styltor och spacklar de övre delarna av väggarna. Skönt att slippa dra runt på en stege, tycker han.

Tomislav Tunjic berättar att han har en vän i Wien som fick en lägenhet på liknande sätt som de unga i Riksbyggens projekt hyrköp får.

– Jag visste inte att det fanns i Sverige. Min vän i Österrike betalade som en ”hyra” varje månad för sin lägenhet de första fyra åren. Efter fem år fick han köpa lägenheten. Men allt han dittills hade betalat in i hyra fick han räkna av på priset.

Likadana lägenheter

Målarna vet inte vilka av lägenheterna som ingår i hyrköpsprojektet. Alla ser likadana ut invändigt. De vet bara att de varje vecka ska hinna med tre lägenheter. Totalt ska de måla 154 lägenheter i det nya bostadsområdet, där det kommer vara möjligt för de boende att ha egna odlingar. Torget och området runt omkring byggs ut under flera år.

– Hade man sett det här för 20 år sedan hade man inte känt igen sig. Det blir nog fint när de får i ordning på gården med odlingar och allt, säger Hans Andersson.

Byggherren är AF Bygg och målarna jobbar på tidlön. Hans Andersson är imponerad över både tidsplanen, som han anser är väl tilltagen, och satsningen på kvaliteten. Besiktningarna ska vara hundraprocentiga har målarna fått veta. Men som målare behöver man inte stressa ihjäl sig. Saker får ta tid. Ändå går arbetet helt enligt planen.

En grupp målare har det trevligt i lunchrummet.
Stämningen är hjärtlig i byggboden när målargänget äter lunch.

Hans Andersson är glad att det alltid brukar vara dammsuget i lägenheterna när det är dags för målarna att sätta igång sitt arbete.

– Inte en pinal är i vägen.

Han passar på att berömma sina yngre kolleger. De gillar precis som honom ordning och reda. Det här är faktiskt första gången de jobbar tillsammans.

– Det går som ett urverk. Alla vet vad de ska göra och var de har sina grejer.

”Det är våra väggar”

Bara några veckor återstår tills Riksbyggens första hyresgäster ska flytta in. Hans Andersson har redan sett hyresgäster bära in möbler till de vanliga bostadsrätterna som hunnit bli klara. Han kommer aldrig få höra vad de tycker.

– Det är fortfarande våra väggar som vi målat. Men när allt är fint, städat och klart är vi redan borta.

Hans Andersson ser sig snabbt omkring på bygget samtidigt som han rundar en vattenpöl i leran på vägen mot byggboden.

– Det här är topp fem av alla byggen jag varit på. Och då har jag varit på väldigt många, säger han som snart jobbat 40 år i branschen.

Sedan öppnar han dörren till byggboden. Det har blivit dags för lunch.