Vad händer om man inte kan sova?

Om du har sömnproblem en lång period kan det påverka hela din kropp. Du kan få psykiska besvär som ångest och depression eller olika sjukdomar. Stress och oro kan också göra att du får svårt att sova.

Försök då göra saker som får kroppen att slappna av.

Är det bra att ta en tupplur om jag sovit dåligt?

Nej. Försök hålla dig vaken under hela dagen. Om du tar en tupplur på dagtid finns risk att du inte bygger upp ett tillräckligt stort sömnbehov till kvällen.

Vad ska jag göra för att sova bättre?

Bestäm på förhand när du ska gå upp på morgonen och när du senast ska lägga dig på kvällen. Håll dig strikt till de tiderna. Och lägg dig enbart när du är sömnig.

Motion på dagen ger dig bättre sömn.

Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet.

Undvik kaffe, te och energidrycker fem timmar innan du ska sova. Alkohol, cigaretter och snus påverkar också sömnen negativt.

Ät lagom på kvällen. Du ska inte vara hungrig men inte heller för mätt.

Varva ned innan du går och lägger dig, skapa en kvällsrutin.

Men om jag inte kan somna trots att jag lägger mig när jag är trött?

Om du inte har somnat efter 15-20 minuter, gå upp ur sängen och gå till ett annat rum. Sitt sedan uppe lika länge som du legat i sängen utan att sysselsätta dig med något. Gå sedan och lägg dig igen.

Upprepa proceduren tills du har somnat inom 15-20 minuter.

Vad krävs för att få diagnosen insomni?

Att sömnbesvären kommer minst tre gånger i veckan och att de har pågått i minst tre månader. Du ska ha symtom på dagtid som trötthet, minnes- och koncentrationsstörning, nedstämdhet och värk.

Sömnbesvären märks som svårigheter att somna och/eller att bibehålla sömnen, med ständiga uppvaknanden och svårt att somna om.

När ska jag söka hjälp för mina sömnproblem?

Kontakta en vårdcentral för utredning om du haft besvären i en månad och de återkommer minst varannan natt.  Där får du information om vilka behandlingsalternativ som finns och eventuell läkemedelsbehandling.

Många vårdcentraler har också psykologer, sköterskor eller kuratorer med kunskaper om sömnstörningar.

Källa: Avonova, 1177, Region Stockholm