– Det är väl där vi har minst reklamationer, fönster. Den uppfattningen delar jag inte, att färgen inte duger, säger Lars Petersson, platschef på Sandå i Borås.

– Vi gör en hel del fönster och jag upplever inga nya problem. Snarare blir ju allting bara bättre och bättre, tillägger han och syftar på färgers utveckling under senare år.

– Generationsfråga kanske?

Lars Petersson
Lars Petersson, platschef på Sandå.

Inte så enkelt

Krister Wallinder, VD på Göteborgsfirman P-O Ågren Måleri AB känner till diskussionen. Företaget är specialiserade på fönster.

– Fler reklamationer känner jag inte igen, men… de diskussionerna (om olja kontra vattenbas red. anm) hörs ju ofta, och de är inte fel ute. Men riktigt så enkelt är det ju inte, och jag kan inte uttala mig rakt av om si eller så är bäst, säger han.

Krister Wallinder
Krister Wallinder, VD Göteborgsfirman P-O Ågren Måleri AB.

Jämför äpplen och äpplen och inte äpplen och päron, funderar han.

– Därför tycker jag att man gör det lite för lätt för sig om man skyller på färgen, det är så mycket som spelar in. Däremot är de vattenbaserade inte lika förlåtande; Det måste vara helt torrt och alla behandlingar måste göras helt rätt.

Det finns andra aspekter också, oberoende av färgval.

– Det får exempelvis inte vara för varmt i rummet så det torkar för fort, det har vi jobbat mycket med, säger han.

Det blir slarv eller fusk när man ska vara billig vid upphandlingar.

Krister Wallinder

– Jag skulle säga att ett större problem i dag är risken att det inte alltid görs på rätt sätt. Det blir slarv eller fusk när man ska vara billig vid upphandlingar, säger han och nämner exempel på upphandlingar där olika företag lämnat pris på 3,5 respektive sju miljoner för samma jobb.

Svårt att finna stöd

Niklas Holmqvist är arbetsmiljöansvarig på Målareförbundet. 

– Jag har svårt att finna stöd för påståendet att de vattenburna färgerna inte uppnår de krav som ställs på kvalitet gällande målning av fönster. Oavsett om det är fönster eller annan yta som ska behandlas behöver det ske utefter rätt förutsättningar och de angivelser som varje produkt anger. 

Oavsett om det är fönster eller annan yta som ska behandlas behöver det ske utefter rätt förutsättningar.

Niklas Holmqvist

– För oss som yrkesförbund är det naturligt att vi i en modern värld gör vårt yttersta för att vara drivande så att de kemiska produkter som vi som professionell bransch arbetar med, utvecklas så att hälsoaspekterna tas tillvara, samt att de ytor som behandlas uppnår det skydd som den är framtagen för. 

– Vårt uppdrag som fackförening är att driva på för att förbättra arbetsvillkoren, i det ingår arbetsmiljöfrågorna, för landets målare och lackerare.