Deborah Riemp ingår i Festools testgrupp av målare när företaget lanserar sitt nya exoskelett ExoActive. Hennes ord som recensent bör väl därför tas med en nypa salt, men Festool är onekligen först i branschen med ett aktivt exoskelett.

Det vill säga inte bara mekaniskt med fjädrar som hjälper till att hålla, utan med en aktiv batteridriven kraft som kan regleras.

ExoActive drivs av ett 18 V batteri. Vid en första anblick ser hela paketet en smula klumpigt ut, men företaget säger sig ha lagt mycket möda på justerbarheten för just din kropp och att det snabbt går att ändra om användare byts.

Sajid Rafique

Exoskelett hjälpte minska sjuk­frånvaro med 83 procent

Materialnytt

Tre lägen

En manöverdosa hänger från axelremmen och där väljs först ett av tre olika lägen: Arbete i höft- maghöjd, brösthöjd eller över huvudhöjd. Därefter ställs kraften på stödet.

Detta går att reglera i fem steg där max ger en kraft på 5 kg per arm i lyfthjälp. Som jämförelse kan nämnas att företagets egen giraffslip Planex väger 4,7 kg.

Kvinna lyfter något högt upp med hjälp av ett exoskelett.
Via en manöverdosa, här fäst vid axelremmen, kan du ställa både hur mycket och var du vill kraften ska hjälpa till.

Med ett knapptryck pausas hela maskineriet och går ned på noll om du exempelvis måste ned på marknivå och byta burk eller hämta något.

Exoskelett har kommit i allt fler varianter på senare år och inte minst Hilti har prisats för sin variant.

Får inte användas fel

Där skrev vi också om fackets syn på hjälpmedlet exoskelett som i grunden är positivt, men ett hjälpmedel som inte får utnyttjas på fel sätt.

Det får aldrig bli företagens svar på rehabilitering.

David Persson, Regionalt skyddsombud

– Bra grej. Men det får aldrig bli företagens svar på rehabilitering, att ”använd det här så är ditt axelproblem löst”, säger David Persson, Rso avdelning 6.

– Det här får inte bli en förevändning för att slippa arbetsrotation eller att pressa på takten ännu mer. Det krävs fortfarande riskanalyser på arbetsplatsen, fortsatte han.

ExoActive kommer att börja säljas under 2023, meddelar Festool.