Genom att jobba på ett företag med kollektivavtal har du ett försäkringsskydd som gäller på arbetet vid till exempel sjukskrivning och arbetsskador.

Du som är medlem i Målarna har ytterligare försäkringar som ingår i din medlemsavgift, som exempelvis hemförsäkring och olycksfall på fritiden – samt eventuellt extra medlemsförsäkringar du tecknat själv.

– Tyvärr så inträffar det skador ibland. Då kan du få hjälp av oss kostnadsfritt, med var du ska vända dig. I vissa fall hjälper vi till att driva processen mot försäkringsbolagen när det gäller avtals- och medlemsförsäkringar. Då spelar det ingen roll om skadan inträffat på arbetsplatsen eller på fritiden, säger Jan Staaf, ombudsman på Målarnas.

Hjälpen ingår i medlemskapet

För att få koll på vilket försäkringsskydd du har, finns det hjälp att få – det ingår i ditt medlemskap.

– Du kan prata med försäkringsinformatören på ditt företag eller med Målarnas avdelningar. Du kan självklart också vända dig direkt till försäkringsbolagen, säger Jan Staaf.

Om det gäller medlemsförsäkringarna vänder du dig till Folksam och om det gäller försäkringar som finns i kollektivavtalet så vänder du dig till Afa.

När det gäller information om avtalsförsäkringarna så finns det även information att läsa på avtalat.se.

Företag tar bra betalt – för samma tjänst

Det finns idag företag på marknaden som hjälper personer med att få ut ersättningar från försäkringarna, exempelvis Folkets ombud, Insurello med flera.

Företagen tar bra betalt för att göra detta. Kostnaden för denna service är mellan 15 – 25 procent av den ersättning som försäkringen ger till kunden.

– Varför betala en stor del av dina försäkringspengar till dessa företag när du kan få samma hjälp från facket och dessutom behålla pengarna i din egen ficka. Den servicen ingår i medlemsavgiften du betalar till facket, säger Jan Staaf på Målarna.

Förbundet kan ta hjälp av juristbyrå

I vissa fall där ombudsmän eller försäkringsinformatörer inte kan hjälpa medlemmen på ett enkelt sätt kan förbundet ta hjälp av sin juristbyrå LO-TCO rättsskydd.

Under förra året utverkades den vägen ersättning för 6,6 miljoner kronor till medlemmar i försäkrings- och arbetsrättsärenden.