Leila-Tiba Al-Seadi på scenen, tar emot sitt pris.

Leila-Tiba Al-Seadi, till vänster, vinkade upp vännen och målaren Fanny Dymne, som också var den som nominerade henne, till scenen.

Priset delades ut av Målarnas vice ordförande Jan-Olof Gustafsson samt LO:s vice ordförande Therese Guovelin. Pristagarens mod och styrka att stå upp för både sig själv och andra imponerade på LO:s vice ordförande.

– Det här är en person som redan i gymnasiet när yrkesläraren talade om att det krävdes ”skinn på näsan” för att som tjej klara av byggbranschen sa ifrån och förklarade varför det inte är acceptabelt att säga så, sa Therese Guovelin.

– Den läraren uttrycker sig inte längre så.

Tufft att vara i minioritet

Att vara i minoritet både som tjej och med annan bakgrund än svensk har varit tufft. Den som hade nominerat Leila-Tiba Al-Seadi var vännen och målaren Fanny Dymne som pristagaren bad komma upp på scenen.

– Jag hade inte klarat det här utan henne. Vi har hållit ihop sen gymnasiet, man måste ha en syster, sa Leila-Tiba Al-Seadi.

Prisutdelning berörda samtliga på kongressfesten inklusive bandet på scenen. Många tårfyllda ögon och jubelrop.

Lite som Leonardo Da Vinci

I nomineringen skriver Fanny Dymne bland annat:

”Leila började engagera sig i förbundet 2015–2016. Ett engagemang som i mina ögon gjort förbundet lite bättre i frågan om jämställdhet. Leila tar det obekväma samtalet men ändå i en positiv anda. Hon är avväpnande och skapar inte en konfliktyta som gör att man hamnar i försvar utan kan få en bra dialog. Hon står för upplysningens tid och nytänkande, lite som Leonardo Da Vinci. Hur modigt är det inte att våga som ung kvinna med utländsk härkomst ta plats i en organisation som tidigare bara varit en plats för svenska män?”

Leila tar det obekväma samtalet men ändå i en positiv anda.

Fanny Dymne

Mottagaren av Målarnas jämställdhetspris har i avdelning 4 hjälpt till att skapa ett material till branschutbildningen om jämställdhet, jämlikhet och normer. Mira utsåg henne 2022 till sin talesperson.

”Att våga sätta sin egen person och bekvämlighet åt sidan för framtida generationer. Det är för mig att vara modig. På riktigt.” skriver Fanny Dymne i nomineringen.

Om Målarnas jämställdhetspris

Svenska Målareförbundets jämställdhetspris delas ut vart fjärde år i samband med förbundets ordinarie kongress.

Jämställdhet är en hjärtefråga inskriven i förbundets stadgar.

Priset instiftades efter förslag från Joakim Blomqvist.