Tobias Baudin är ny partisekreterare för Socialdemokraterna sedan i november. Ingen av hans föräldrar hemma i Luleå var fackligt eller politiskt engagerade. Men de gillade att prata om politik. Mamma arbetade i långvården och pappa som vaktmästare.

– Morfar var också väldigt politiskt intresserad. När han var barnvakt fick jag sitta och kolla på någon riksdagsdebatt eller lyssna på p4 Norrbotten hela dagarna, säger Tobias Baudin, när han tar emot på Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen 68. 

Men det var först när han började arbeta som maskinist på Luleå kommun och utsågs till arbetsplatsombud för Kommunal som hans intresse för facket väcktes.

Om det blir som vi hoppas, så är det Målareförbundet som påverkat politiken och gjort det bättre för arbetare.

Tobias Baudin, partisekreterare Socialdemokraterna

”Vi är ingenting utan fackförbunden”

2016 blev Tobias Baudin förbundsordförande för Kommunal. I fjol tog han steget rakt in i politiken som Socialdemokraternas nya partisekreterare.

En av hans huvuduppgifter är nu att utveckla och stärka ”folkrörelsepartiet” och den facklig-politiska samverkan.

– Vi är ingenting utan fackförbunden. Jag är helt övertygad om att alla förbund har ett enda skäl till sin samverkan med oss. De tycker att det gynnar deras medlemmar om de också får en bra politik från oss som parti.

Målarna varit tydliga om reseavdraget

Tobias Baudin berättar att han fortfarande ofta besöker LO:s styrelse. Där har han förstått att LO kräver bättre leverans av hans parti.

Bland annat har Målarnas förbundsordförande Mikael Johansson tidigare varit tydlig med vad han tyckte om reseavdraget.

– Han tyckte att reseavdraget är en ganska bra konstruktion, men att det gav för lite pengar.

Regeringen vill nu att det inte längre ska vara ett avdrag, utan en skattereduktion.

 – Om det blir som vi hoppas, så är det Målareförbundet som påverkat politiken och gjort det bättre för arbetare, säger Tobias Baudin.

En ikon av ett utropstecken

*Efter att den här intervjun utfördes presenterade regeringen ett förslag om ändrat reseavdrag, läs mer här.

Bild: Colorbox

Tobias Baudin

  • Gör: Partisekreterare för Socialdemokraterna.
  • Ålder: 47 år.
  • Bor: I Stockholm. Har också en stuga i Östhammar.
  • Utbildning: Gick tvåårig elutbildning och ett påbyggnadsår inom styr- och ledteknik.
  • Fritid: Går gärna på fotboll och hockey. Gillar musik och teater och att vara vid sin stuga och snickra och såga ner träd.
  • Tidigare jobb: ”Mitt första riktiga jobb var som reparatör på sjukhuset i Luleå. Sedan har jag också varit maskinist på Luleå kommun”.
  • Uppväxt: I Luleå.

Nya Las: ”En ganska stark LO-majoritet har sagt ja”

En annan viktig punkt på agendan för Tobias Baudin är den nya arbetsrätten som snart ska träda i kraft. I korthet blir det billigare och enklare för arbetsgivare att säga upp personal. Samtidigt ska anställda få större möjligheter att utbilda sig och ställa om mitt i yrkeslivet.

Allihop bygger på en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv, som LO-förbunden IF Metall och Kommunal senare också anslöt sig till. Tobias Baudin fick som Kommunals förbundsordförande ta emot stark kritik för beslutet. Det första ”las-förslaget” som kom ur förhandlingarna hade fått kalla handen av hela LO.

Varför sa du först nej, men sedan ja?

– För att det första förslaget var för dåligt. Framför allt villkoren för allmän visstid och arbetsgivarnas möjlighet att hyvla ner tjänster. I den andra förhandlingen vi gjorde lyckades vi få igenom en särskild visstidsanställning, som bara får pågå i ett år i stället för två. Sedan övergår den till en tillsvidareanställning, säger Tobias Baudin och tilläggger:

–  Det skulle ha tagit facken ett decennium att få igenom det i avtalsrörelserna. Och hyvling kommer arbetsgivarna inte heller att kunna göra som förr.

Men många såg det som ett svek när Kommunal och IF Metall anslöt sig till överenskommelsen, hur ser du på det idag?

– Nu har en ganska stark majoritet av LO sagt ja till detta på LO:s repskap. Sedan får varje förbund själv välja om man vill gå in i det nya huvudavtalet. Lagstiftningsdelarna är också dispositiva, så mycket går att förhandla om fackligt, till exempel turordningsregler, säger Tobias Baudin.

Nya las