Hårdrocksmålaren Jockes varierade dubbelliv

När vi inte målar

Hårdrocks­målaren Jockes varierande dubbelliv

Porträtt

Den allra mest lästa artikeln under 2020 handlade om Joakim Berggren, arbetsledare på Kimmos Måleri i Borås. Han varvar målarjobbet med att regera världens hårdrocksscener som Jocke Berg, sångare och frontfigur i en av Sveriges största musikexporter genom åren: Hardcore Superstar. 

– Jag har hela tiden sett mitt liv som en tvåfilig motorväg framåt. Och båda parallella filerna måste finnas, jag måste ha det ena för att göra det andra, berättade han för tidningen.

Målarna varslar om strejk: ”Vi måste få till ett kollektivavtal”

ett schackbräde i silhuett mot rör rök, med Målarnas och Måleriföretagens loggor monterade över

Målarna varslar om strejk: ”Vi måste få till ett kollektiv­avtal”

Avtal 2020

2020 års avtalsrörelse blev på grund av coronapandemin en utdragen process, som sköts upp från våren till hösten.

När förhandlingarna om måleribranschens nya kollektivavtal väl drog igång kunde fack och arbetsgivare dock inte komma överens, och Målarna varslade om strejk.

– Vi kommer att respektera det märke som träffats av industrins parter men våra medlemmar förtjänar efter ett halvår utan löneökningar få ett nytt kollektivavtal, sade Målarnas ordförande Mikael Johansson.

Målarna Moa och John i spetsen för las-upprop

Moa Mörk och John Sandberg Halttu på ett bygge

Frågan om förändringar i Las

Målarna Moa och John i spetsen för las-upprop

Reportage

Ett annat ämne som präglade 2020 var frågan om förändringar i Las, lagen om anställningsskydd.

På plats tre av våra mest lästa artiklar förra året är den om målarna Moa Mörk och John Sandberg Halttu, som tillsammans med LO i Gävle och Älvkarleby tog ställning mot las-förslaget i en kampanj med namninsamling.

– Las-förslaget kastar bort anställningstryggheten för alla som arbetar på en arbetsplats med mindre än 15 anställda. I måleribranschen finns många små företag, förklarade de.

Gravid och målare – tänk på det här

Gravid målare

Målare och lackerare med barn – så får du ihop livspusslet

Gravid och målare – så funkar det

Så funkar det

Buller, vibrationer och skadliga lösningsmedel. Vad ska man tänka på som målare och gravid?

Vilka ämnen ska man undvika, vad är det viktigt att tänka på kring arbetsmiljön – och vilka skyldigheter har arbetsgivaren?

Detta visade sig vara frågor som många ville ha svar på, och vår sammanställning på ämnet blev en av förra årets allra mest lästa artiklar.


Strejk på jobbet – detta gäller

En tecknad hand slås upp ur marken, hållandes en pensel. I hörnet tittar en förskräckt tecknad figur i bygghjälm fram.

Får man lön om man strejkar?

Så funkar det

Vad händer under en strejk, hur man får konfliktersättning, vad förväntas av en och vad händer om man blir sjuk?

Många läsare ville ha svar på just dessa frågor när Målarna varslade om strejker på både måleriavtalet och lackavtalet under avtalsrörelsen 2020.

Fack och arbetsgivare kom slutligen överens och varslen drogs tillbaka, men vår sammanställning av svar och tips blev ändå en av de mest lästa artiklarna under förra året.

Målarnas skydds­ombud 6:6a-anmäler Sandå

Silhuetten av en målare bakom en skyddsplast, med en bild av det nya coronaviruset monterad i hörnet

Covid-19

Målarnas skydds­ombud 6:6a-anmäler Sandå

Nyheter

En annan nyhet som fick mycket uppmärksamhet under förra året var den om att Målarnas skydds­ombud lämnade in en 6:6a-anmälan mot Sandå Jönköping.

Förbundet anser nämligen att företaget inte gjort tillräckligt för att minimera riskerna att de anställda smittas av covid-19. Dessutom har den målare som klagade beordrats arbete med orimligt långa restider.

– Den här omplaceringen ser vi som en bestraffning och menar att det är kränkande särbehandling, förklarade Målarnas regionala skyddsombud Douglas Strömberg.

Målarna förlorade domen om restid

En person i solglasögon som kör bil

Målarna förlorade domen om restid

Restiden

Ska målares restid till och från jobbet räknas som arbetstid? Målarna har drivit frågan i två avtalsrörelser utan gehör från arbetsgivarsidan, och slutligen valde man att ta den till domstol.

Den uppmärksammade processen slutade dock med att domstolen dömde till förbundets nackdel.

– Vi ska läsa och analysera domen, sen får jag återkomma med hur vi tänker gå vidare, sade Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Budet accepteras – Målarnas varsel dras tillbaka

Två tecknade händer som skakar hand, med Målarnas och Måleriföretagen sveriges loggor monterade över

Budet accepteras – Målarnas varsel dras tillbaka

Avtal 2020

Med endast 36 minuter kvar till det att Målarnas strejk skulle bryta ut kunde varslet dras tillbaka – Målarna och Måleriföretagen hade sagt ja till medlarnas bud.

– I ännu en avtalsrörelse tvingades vi ladda det starkaste vapnet vi har där våra medlemmar står upp och säger vi tänker inte jobba under de villkor ni erbjuder. Jag är nöjd att vi nu tecknat avtal, säger Målarnas ordförande Mikael Johansson.


Historisk dom – diskbråck godkänt som arbetsskada

En domare med en klubba, monterat invid en hand som håller i en värkande rygg

Försäkringskassan

Historisk dom: Diskbråck godkänt som arbetsskada

Nyheter

Diskbråcket var en arbetsskada. I den historiska domen gav Kammarrätten Försäkringskassan bakläxa, och tvingar den att betala livränta till en 45-årig man – 17 år efter skadans uppkomst. 

Domen, som kom efter en nationell rättslig kampanj från LO-TCO rättsskydd, kan få stor betydelse för framtida bedömningar.

Nu återstår att se om Försäkringskassan fortsättningsvis väljer att följa domen eller inte.

Korttidsarbete möjligt även för målarna

Benen och fötterna på en målare som står vid en vägg med sina verktyg

Covid-19

Korttidsarbete möjligt även för målarna

Nyheter

Coronapandemin har haft långtgående påverkan på samhällets alla nivåer – inte minst på arbetsmarknaden och arbetslösheten.

Många insatser har gjorts för att lindra effekterna, och i mars meddelades det att även målerifirmor gavs möjlighet att införa korttidsarbete istället för att varsla.

Att ämnet är högaktuellt för tidningens läsare är tydligt, och denna nyhet blev den tionde mest lästa artikeln på vår sajt under 2020.