Nummer 1

(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

I årets första tidning besöker vi Målarnas Avdelning 4, som med sin speciella värvningsmetod går mot strömmen av medlemstapp och faktiskt ökar i medlemsantal.

Vi träffar även Jan Pettersson, som med hjälp av facket fick ut 1,4 miljoner kronor för en arbetsskada – pengar han annars gått miste om.

Tidningen har dessutom rest till Nepal, där en splittras fackföreningsrörelse håller på att enas.

Migrantarbetare från Nepal som arbetat med VM-byggena i Qatar berättar även att de förbättringar som påstås ha skett kring byggena bara är ett spel för gallerierna.

Nummer 2

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

I årets andra nummer berättar vi om hur Målarna förlorade domen om restiden – en fråga som förbundet drivit länge och hårt.

– Vi ser över hur och om vi ska gå vidare, säger Målarnas förhandlingschef Peter Sjöstrand.

Vi besöker även rostskyddsmålarna Sam Jonsson och Mats Forslund på Sörängets blästerservice AB. Mats Forslund närmar sig 60 år, och han berättar att mycket har förändrats sedan han började i yrket.

– När jag började med det här var det dödskallar på burkarna. Exempelvis använde vi blymönja, det är förbjudet nu men ibland kommer det in som vi ska blästra av men det blir mer sällan, säger han.

Nummer 3

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

När tidningens tredje nummer går i tryck har coronapandemins effekter på samhället börjat visa sig på allvar.

Vi träffar målaren Cristian Salinas som, tillsammans med sina kamrater i Järva hemvärnsbataljon, ställde upp för att sätta upp ett tillfälligt fältsjukhus i Stockholm.

Dessutom besöker vi Tjärna ängar i Borlänge – en av de platser i Sverige som polisen kallar ”utsatta områden”. Där träffar vi målaren Tomas Svensson, som berättar att han inte känner någon oro att jobba där.

– De som ställer till det är ett begränsat antal, säger han.

Nummer 4

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

Coronapandemin har nu eskalerat ytterligare. Vi uppmanas att tvätta händerna, hålla avstånd och jobba hemifrån. Men hur gör man för att minska smittspridningen i måleribranschen? Det kan vara lättare sagt än gjort.

– Det finns en oro bland kollegorna, en del är mer rädda än andra, säger skyddsombudet Joakim Winberg.

Fjärrundervisning är på tapeten så här i coronatider. Matte, svenska och engelska är ju en sak – men hur lär man ut måleri med eleverna i datorn? Det är en utmaning som blivit måleriläraren Per-Olof Olans vardag.

– Det här blev plötsligt. Det gick två veckor från att tanken fanns att det kunde bli så att gymnasieskolorna stängdes till att det blev så, säger han.

Nummer 5

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

Här kan vi berätta att Målarnas skyddsombud lämnat in en 6,6a-anmälan mot Sandå, då man anser att företaget inte gjort tillräckligt för att skydda de anställda mot Covid-19.

Vi träffar även Josefine Nilsson, som blivit utsedd till Årets försäkringsinformatör. I det här numret delar hon med sig av sina bästa försäkringstips till målare.

En annan person vi träffar är Patrik Andersson, som opererat båda sina knän, och ändå nu jobbar heltid på Holmlunds Måleri.
Han har fått stöd av Galaxen bygg – ett företag som hjälper anställda med funktionsnedsättning att komma ut i arbetslivet igen.

Dessutom besöker vi Pierre billackering AB i Kalmar. Där arbetar Karl-Gustav Klase, som berättar om hur han och flera av hans kollegor korttidspermitterade på grund av coronapandemin. Men han är ändå inte orolig för sitt jobb.

– Eftersom jag har lång erfarenhet och är allsidig är jag övertygad om att jag kommer att ha kvar min anställning när coronatiden är slut, säger han.

Nummer 6

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

I det här numret besöker vi Natalie och Jimmy Kjellander, som startade företaget Let’s Paint med målet att förbättra måleribranschen. De driver sitt företag med en vision om jämställdhet, nöjda kunder och ett genomgående tänk om hållbarhet – oavsett om det handlar om medarbetare eller miljö.

– Vi ska ha de bästa målarna. Jag jobbar hårt för att vi ska ha en blandad grupp. 50/50 tjejer och killar men också olika bakgrunder och ålder, säger VD Natalie Kjellander.

Vi träffar även Linda Bengtsson, som gick guldsmedsskola men sedan utbildade sig inom dekorativt måleri.

Brist på jobb fick henne bli målare genom lärlingsutbildning. En dröm nu är att kunna kombinera måleri och inredning. Vi får även chansen att ta en titt på hennes häftiga bil, en Dodge Challenger.

För den som tränat på att falla är risken mindre att råka ut för en fallolycka. Det visar en studie som forskare gjort riktad mot yrkeslivet. Vi hakade på när de anställda på SDÅ bygg i Mölndal deltog i ett speciellt framtaget fallträningsprogram inspirerat av judo.

– Jag känner mig tryggare på jobbet nu när jag tränat på fall, säger byggnadsarbetaren Mindaugas Januskevicius.

Nummer 7

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

Vi träffar Malin Gullbrandsson, som ville bli målare redan i gymnasiet men som först tog en omväg via vården innan hon som vuxen skolade hon om sig. Nu har hon fått priset Årets Nordsjölärling för sina fina betyg på gesällprovet, och sitt fackliga engagemang.

– När de som granskat gesällprovet frågade om de fick nominera mig blev jag jätteglad, säger hon.

Vi lyfter även ett ämne som det pratas alldeles för lite om – inte minst på jobbet: Psykisk ohälsa. Trots att arbetsgivaren ansvarar för den psykosociala arbetsmiljön slutar det ofta med att den som inte mår bra byter arbetsplats – utan att arbetsgivaren gör det den är skyldig till.

– Det är lättare för mig och en medlem med utsliten axel att stå på oss mot arbetsgivaren. De sköra individerna tål inte att dessutom få skit för att de ringt facket, säger Målarnas ombudsman Peter Göthberg.

Nummer 8

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

När detta nummer trycks har avtalsrörelsen kommit igång igen – men det är en väldigt annorlunda spelplan nu än det var i våras, när förhandlingarna sköts upp.

Vi sammanfattar utgångsläget, och pratar med Målarnas ansvariga för förhandlingarna om de respektive avtalen: Linda-Li Käld och Peter Sjöstrand.

– Vi menar att man måste kunna leva på sin lön, säger Linda-Li Käld.

Vi pratar även med målarna Moa Mörk och John Sandberg Halttu, som tillsammans med LO facken i Gävle och Älvkarleby tar ställning mot las-förslaget i en kampanj med namninsamling.

– Las-förslaget kastar bort anställningstryggheten för alla som arbetar på en arbetsplats med mindre än 15 anställda. I måleribranschen finns många små företag, säger målarna Moa Mörk.

Nummer 9

Målarnas facktidnings framsida
(Klicka här för att läsa hela tidningen som pdf)

Nu är avtalsrörelsen inne i ett skarpt läge, och vi berättar om hur Målarnas lagt ett strejkvarsel på Måleriavtalet.

Vi berättar även om hur Målarnas och Byggnads regionala skyddsombud inte blev insläppta på bygget för att göra skyddsrond.

Vad de såg från platskontoret räckte för att slå larm till både Arbetsmiljöverket och Skatteverket.

– Byggarbetsplatsen såg fördjävlig ut, säger Målarnas RSO Cristian Salinas.

Vi besöker dessutom målarna som arbetar med att måla om Öresundsbron. Det är inget jobb för höjdrädda, med arbete på 70 meters höjd någon armlängd från högspänningsledningar och dundrande tåg.

– När vi började i april var det lite ”trial and error”, men det har gått bättre än väntat, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör för Öresundsbrokonsortiet.

Och med detta önskar vi alla våra läsare en god jul och ett gott nytt år, så syns vi igen i januari!

En tomteluva med penslar i, med en hälsning om god jul från redaktionen.
God jul och gott nytt år, önskar Målarnas facktidnings redaktion!